A fi bărbat în fotbalul românesc

  •  
  •  
  •  
  •  

Pentru a reuşi în fotbalul românesc, trebuie să fii bărbat. Ce înseamnă asta? Nu, nu are legătură cu ce vezi când te uiţi în pantaloni.

1. Să fii deştept. Deşteptăciunea asta e mai puţin apropiată de inteligenţă, cât de isteţimea de a fi şmecher. Poţi să furi sau să primeşti mită, dar, vorba lui Mircea Sandu, „măcar să fii, dracu’, deştept!”.
2. Să ai simţul umorului. Dacă eşti antrenor, iar patronul te numeşte „domn profesor”, să nu uiţi să zâmbeşti. În caz că iei în serios afirmaţia, te poţi trezi ulterior ca un bufon fără scaun.
3. Să fii maleabil. Să spui ca ei şi să faci ca tine. Când te sună de la oficială ca să-ţi facă schimbările, pune-le caseta cu „abonatul GSM nu poate fi contactat”. Dar când dai ochii cu ei, spune-le „sărut-mâna!”.
4. Să ai o relaţie bună cu impresarii. Încearcă să-i priveşti ca pe nişte păsări de pradă, gata să te ciopârţească. Apoi, ia în calcul şi sforile care îi leagă de jucători.
5. Nu uita tupeul acasă. Dacă ţi se aminteşte un episod nefericit care nu are de-a face cu abilităţile tale profesionale, nu fugi. Luptă ca să dovedeşti că eşti bun pentru ce eşti plătit să faci (nu cum a procedat Sabău cu Dinamo). Aici poate intra şi punctul următor…
6. Nu fi laş. Nu renunţa la primele contestări. Dar ai grijă…
7. Să nu devii „prostul clasei”. Există riscul să-ţi duci echipa în prăpastie, dar să ai impresia că tot tu trebuie să repari stricăciunile. Gândeşte-te la Lăcătuş şi ai grijă să nu-ţi strici imaginea.
8. Afişează-te inocent. Poate şefii fac aranjamente peste capul tău. Poate nimereşti în mijlocul unor jocuri de culise. Urmărăşte-ţi interesul, nu face gălăgie dacă nu te doare. În public, comportă-te ca şi cum habar n-ai de ce se vorbeşte.

Reţeta este valabilă, în mare parte, pentru antrenori. Unele puncte se aplică în cazul jucătorilor, iar altele se referă la conducători. Ce îi uneşte? Cadrul… Jucătorul trebuie pregătit din timp, dacă vrea să ajungă sus. În sistem, cei care se simt parte a cadrului îşi iau apărarea unii altora. Cu timpul, vezi cazul Prunea, virusul acţionează atât de subtil şi eficient, încât minciuna se transformă într-un tablou perfect fixat în rama realităţii, iar oameni de la care sperai că vor aduce schimbarea devin obiecte din peisaj.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *