Unde fugi, Rabbit?

  •  
  •  
  •  
  •  


Cui i-ar putea fi simpatic Rabbit? Am găsit întrebarea asta pe un site şi, gândindu-mă puţin la un răspuns, cred că nu există aşa ceva. Poţi doar să fii empatic cu Rabbit, să trăieşti aceleaşi probleme ca şi el. În cazul acesta, sigur nu realizezi că, de fapt, eşti anti-eroul. Pentru că, dacă Rabbit însuşi şi-ar fi dat seama cu adevărat despre complicaţiile care zac în mintea sa, ar fi găsit şi o soluţie. Aşa însă este nemulţumit şi veşnic pe fugă.
El este cetăţeanul de condiţie modestă, un tip care face reclamă la aparate electronice. Trăieşte în bucurii mărunte, mult mai puţine decât insatisfacţiile. Are o soţie pe care nu mai ştie de ce a luat-o. Este enervat şi nemulţumit de inadevcare. Simte că nu mai aparţine spaţiului în care trăieşte şi de asta încearcă să plece. Se întoarce – nu am înţeles de ce, eu să fi fost în locul lui aş fi plecat pe vecie, poate asta ar fi fost rezolvarea problemelor lui. Rabbit se întoarce, dar în loc să revină la soţie, se duce la „alta”. Altă chestie pe care n-am înţeles-o: fuge de nevastă şi se aruncă în braţele altei femei… Credeam că vrea să scape de femei, nu de „femeia” lui. În fine, nici la „alta” nu e bine, că se întoarce la soţie când aude că trebuie să nască. Universul i se dă peste cap din nou când fetiţa lui este ucisă de nevasta-alcoolică. Şi omul o ia din nou la fugă, lăsând-o în urmă şi pe „cealaltă”.
Recomand cartea asta pentru că oricine se poate trezi în situaţia lui Rabbit. Realitatea Americii anilor 60 nu este prea diferită de cea a României prezente. Doar o chestie: mâncarea la ei, atunci, era mult mai ieftină decât la noi, acum. Îşi lua Rabbit cu doi dolari şi ceva mâncare care unui român cumpănit i-ar ajunge o săptămână. Dar nu asta e problema. Treaba e unde fugi când simţi că lucrurile nu merg. Cauţi în tine şi rămâi să te baţi cu umbrele minţii tale sau fugi şi te ascunzi de toate contextele?

John Updike, Fugi, Rabbit, Humanitas, 2008

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *