Ce uită domnul Dragomir

  •  
  •  
  •  
  •  

Ieri, Dumitru Dragomir a lansat o ipoteză şoc: debutul campionatul de fotbal ar putea fi întârziat până la primăvară. Motivul? Intenţia Ministerului Finanţelor şi ANAF-ului de a majora taxele impuse cluburilor de la 16 la 68 la sută. Nu am înţeles bine despre ce sume e vorba şi nici nu ştiu care sunt impozitele aplicate unei echipe de fotbal. Dar se impun aduse în discuţie două chestiuni, mai degrabă nereguli, pe care domnul Dragomir uită să le aducă în discuţie când vorbeşte despre amânarea campionatului sau legalitatea activităţii fotbalistice:

1. Aşa cum scrie şi Andrei Nourescu sub titlul „Cacealmaua”, deţinătorii drepturilor TV nu vor accepta niciodată să nu beneficieze de un produs (campionatul naţional de fotbal) pe care au plătit 35 de milioane de euro pe an;

2. În momentul de faţă, există obiceiul de a plăti fotbaliştii (de altfel, angajaţi ai unei asociaţii) sub forma convenţiilor civile. Ei bine, articolul 3, paragraful a, din legea 130/1999 spune că „munca poate fi prestată prin încheierea unor convenţii civile de prestări de servicii…pentru desfăşurarea, cu regularitate, a unor activităţi care nu depăşesc, în medie, 3 ore pe zi în raport cu programul lunar de lucru”. E adevărat, un meci ţine 90 de minute, dar ce te faci că fotbaliştii mai stau şi în cantonament, apoi mai au şi vreo două antrenamente pe zi? Ce să facă ANAF-ul, să le ia banii din urmă şi să declare ilegale convenţiile civile (aspectul a fost recunoscut fără echivoc de patronul Stelei) sub care îşi desfăşoară activitatea fotbaliştii?

Dumitru Dragomir susţine că „anul acesta va fi o revoluţie în sportul românesc, deoarece ANAF încearcă să ne jefuiască… Nu vom începe acest campionat dacă nu se vor respecta regulile ţării”. Corect. Dacă s-ar respecta legile, campionatul care îşi plăteşte „actorii” prin convenţii civile nu ar trebui să se desfăşoare. Sunt convins că patronii se vor descurca. Oricând pot trece, dacă nu au şi făcut-o deja, la plata cu plicul, sacul sau valiza. În acte vor figura sume mici, aşa cum se întâmplă în cazul contractelor de închiriere a locuinţelor, iar banii vor circula „la vărsat”. S-a instaurat Taxa pe Valiza Adăugată, cum o numeşte Marius Niţu.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *