Mai bine fără Libertate

  •  
  •  
  •  
  •  

Să fie clar. N-am cumpărat niciodată ziarul Libertatea. Sper ca acest lucru să nu se întâmple în vecii vecilor, amin!

Fiind în autobuz, mi-au picat ochii pe o pagină din cotidianul acesta infect, pagină în care se titra mare, ca pentru orbi „Ştefan Birtalan, măcinat de boală”. M-am speriat. În urmă cu câteva luni, cu ocazia unui interviu, marele fost handbalist mi-a explicat situaţia sa medicală. E un bărbat cât casa, operat la ficat, şi care are nevoie de îngrijire atentă. Încă mai ştie să glumească. Este foarte raţional şi critic. Urmăreşte handbalul, chiar dacă a fost nevoit să renunţe la funcţiile de conducere de la echipa Steaua. Dar are şi un mare defect: este copleşitor de politicos. Probabil nu a putut să refuze câteva întrebări ale unui ziarist de la Libertatea.

Cum îl ştiu, este posibil ca la un moment dat să fi spus că ia 50 de pastile pe zi. Dar asta nu înseamnă neapărat că asta e cifra exactă. Sunt convins că este o exagerare menită să-l facă pe reporter să înţeleagă faptul că e greu după o operaţie atât de dificilă. Însă reporterul a luat-o de bună şi lasă de înţeles că Ştefan Birtalan este într-o situaţie extrem de gravă. Sunt convins că ăsta e primul gând care-i vine oricui când vede titlul. Numai că, dacă te uiţi pe articol, se menţionează că fostul handbalist „se simte foarte bine, doar o sciatică veche îi mai joacă feste”. Păi ce e asta? Dacă doar îţi arunci privirea pe pagină, ai impresia că trebuie să te pregăteşti de înmormântare. Doamne fereşte!

Genul ăsta de presă mi se pare prostituant. Dar ce e România astăzi, dacă nu un bordel uriaş, clonat la scară mică în aproape orice structură socială? Mă deranjează teribil când văd chiar şi bătrâne citind astfel de ziare, care nu ştiu altceva decât să profite de prostia şi slăbiciunea umană.
Update: Pentru că am vrut să mă conving, l-am sunat pe Ştefan Birtalan. Se uita la polo. Croaţia-România. Mi-a spus că ziaristul respectiv este „dus cu sorcova”. S-au întâlnit la o anumită manifestare şi, într-o scurtă discuţie, i-a mărturisit că în perioada de după operaţie era nevoit să ia multe pastile. Dar nu a pronunţat niciun număr. Când a fost întrebat de unde a scos cele 50 de pastile, ziaristul nu a avut răspuns. Apoi, Ştefan Birtalan l-a întrebat cine dă titlurile la Libertatea. Redactorul-şef, i s-a spus. „Bine, zi-i că-i un imbecil”, i-a transmis fostul handbalist. „În ţara noastră este permis orice”, mi-a mai zis Ştefan Birtalan.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Mai bine fără Libertate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *