Adio, Bobby Robson!

  •  
  •  
  •  
  •  

Sir Bobby Robson a murit în această dimineaţă, la vârsta de 76 de ani. Un mare om, care a fost şi în România, prin 1995, atunci când Gică Popescu încerca să-l răstoarne pe Mircea Sandu de la conducerea FRF. Andrei Niculescu povesteşte remarcabil întâlnirea lui Bobby Robson cu ţara în care am fost condamnaţi să ne naştem. Şi dacă nu aveţi timp de povestire, dar sunteţi fani ai fotbalului, cred că v-ar plăcea o galerie foto cu marele fost jucător şi manager de fotbal. Mi-am permis să reproduc o fotografie din acea galerie, una care mi se pare că exprimă viaţa de succes a acestui mare pasionat de fotbal.

Viaţa lui? Un drum neobosit prin patria sportului rege. S-a născut în Durham, la 18 februarie 1933 şi a jucat vreo 18 ani pentru Fulham, West Brom şi Vancouver Royals. După o scurtă carieră ca manager la Cottagers, a preluat-o pe Ipswich Town, echipă la care a stat 13 ani şi cu care a câştigat Cupa Angliei în 1978 şi Cupa UEFA, trei ani mai târziu. În 1982 a preluat naţionala Angliei, dar nu a reuşit calificarea la Campionatul European din 1984 din cauza unei singure înfrângeri, în faţa Danemarcei. În sferturile Mondialului din 1986, Anglia lui Robson era “furată” de mâna lui Maradona (sau a lui Dumnezeu, cum a rămas cunoscut acel episod în istoria fotbalului). Ca antrenor de club, Robson a mai câştigat două ediţii ale campionatului Olandei cu PSV, două titluri ale Portugaliei cu Porto şi trei cupe cu Barcelona, inclusiv Cupa Cupelor în 1997 (cine nu şi-l aminteşte pe Gică Popescu ridicând trofeul?). L-a avut traducător şi asistent pe marele Mourinho, pe atunci un necunoscut. În 1999 a ajuns manager la Newcastle, echipă la care a stat cinci sezoane şi pe care a ţinut-o pe locurile 3, 4 şi 5 în campionat. În 2002, a primit titlul de Sir pentru serviciile aduse fotbalului. Duminica trecută şi-a făcut ultima apariţie publică, cu ocazia unui meci Anglia vs. Germania, replică a semifinalei Mondialului din 1990, pe care echipa lui Robson o pierduse la penalty-uri. Azi de dimineaţă a murit după o lungă luptă cu cancerul, care i s-a prezis încă din 1991. Era a cincea bătălie pe care trebuia s-o suporte şi i s-a spus că organismul său nu avea să mai reziste. “O să mor mai devreme sau mai târziu. Fiecare dintre noi trebuie să treacă prin asta, dar atunci când se va întâmpla, voi şti că am trăit din plin fiecare clipă”, spunea Sir Bobby Robson.

Imediat după aflarea veştii, premierul britanic Gordon Brown a spus că “pasiunea, patriotismul, dedicarea şi profesionalismul său nu au avut egal în timpul activităţii sale ca jucător şi manager”. Cât de mare a fost Robson se poate înţelege şi din declaraţiile de azi ale unor antrenori despre care aş fi crezut că niciodată nu vor cădea de acord: Ferguson şi Mourinho. “Este nemuritor, pentru că trăieşte în toţi cei care poartă amprenta personalităţii sale – un mare antrenor, dar mai mult de atât, un mare om”, a spus Jose Mourinho, fost translator la Sporting Lisabona şi asistent la Porto şi Barcelona, alături de Bobby Robson. “În cei 23 de ani de muncă în Anglia, nu am cunoscut nicio persoană pe care să o aşez deasupra lui Bobby Robson. Deplâng moartea unui bun prieten, un om minunat, a cărui pasiune şi ştiinţă în privinţa fotbalului sunt de nedepăşit” – Alex Ferguson, un alt Sir.
Nu l-aş condamna pe Gică Popescu, cel care în ziua morţii lui Robson, era la Barcelona pentru a se disculpa în urma acuzelor de colaborare cu Securitatea. Probabil nu aflase de tristul eveniment. Dar ce coincidenţă ciudată şi ce destine diferite! Andrei Niculescu loveşte subtil în Popescu, poate şi din cauza faptului că e parte a echipei GSP, care a lansat dosarul SECU. Subliniez numai perioada proastă pe care o traversează Gică Popescu, acum şi din cauza morţii celui care a fost SIR Bobby Robson. Cel care l-a numit căpitan la Barcelona nu mai e, iar el se bate cu fantomele trecutului!

Citeşte şi:

0 comentarii la „Adio, Bobby Robson!”

  1. Ieri s-a jucat Celtic cu Sunderland incheiat 1-2.Bobby Robson a jucat si a antrenat pe Newcastle. Sunderland si Newcastle precum Lazio si Roma.Ce crezi ca au cantat fanii lui Black Cats la finalul meciului? Hai, ca-i simplu! Bobby, you're number one! Un fleac,ne-au mai dat o lectie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *