Despre România, în „The Guardian”

  •  
  •  
  •  
  •  

Lucian Dan Teodorovici a scris ieri un comentariu foarte bun în cotidianul britanic „The Guardian”, în care a povestit unde era la declanşarea evenimentelor din 1989, ce speranţe avea în acel moment şi cum vede evoluţia (involuţia sau ce o mai fi) din ultimii 20 de ani. Materialul în engleză îl puteţi citi aici, iar comentariile adiţionale ale autorului aici. Am încercat să surprind cele mai interesante afirmaţii din acel articol:

La postul de radio naţional, am auzit „Ceauşescu a fugit!” Pentru mine, aşa a început viaţa de după comunism: am sărit în pat şi am început să plâng în hohote. A fost pentru prima şi ultima dată în viaţa mea când am plâns de bucurie.

Speranţele mele se legau de o lume perfectă fără comunism. Dar de atunci am învăţat că nu există lumi perfecte.

Comuniştii au inventat capitalismul în România… Ei au furat României orice şansă de evoluţie către democraţia reală.

Există două Românii. Cea în care trăim sub iluzia împărtăşirii aceloraşi valori şi libertăţi, aceeaşi democraţie şi aceeaşi presă verticală ca europenii sau americanii. Apoi, există şi România subterană, confiscată de cei care au deţinut puterea între 1947 şi 1989 şi de descendenţii lor. Aceasta este, din păcate, adevărata Românie. Se bazează nu pe iluzii, ci pe fapte concrete, care erup în haos economic şi politic, dar şi în dezamăgirea oamenilor obişnuiţi.

Nu am niciun motiv de bucurie când înţeleg că oamenii de la putere nu au niciun interes în a crea tradiţia comportamentului civilizat şi a respectului.

România s-a schimbat în bine. Dacă m-aş putea întoarce în timp, să vorbesc cu copilul care eram în 1989, mi-aş spune să nu exagerez. Să nu plâng. Să fiu fericit că am ieşit din iad. Dar să nu mă gândesc la paradis. Pentru că nu există paradis în care diavolii şi îngerii merg braţ la braţ.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *