Janne Ahonen – „Regele Vultur”

  •  
  •  
  •  
  •  

A trecut ceva vreme de când a fost lansată cartea asta în Finlanda, dar abia acum subiectul capătă cu adevărat relevanţă şi pentru români. Publicată, deocamdată, numai în finlandeză, „Regele Vultur” („Kuningaskotka” – cred că am scris bine) este biografia săritorului cu schiurile Janne Ahonen.

Foto: www.uusisuomi.fi

De ce a căpătat relevanţă pentru români? Păi, după toate poveştile cu fotbalişti care petrec înaintea meciurilor şi imediat după ele, confesiunea lui Ahonen e chiar şocantă. Finlandezul mărturiseşte cum obişnuia să consume alcool înainte de sărituri. Spune chiar că a consumat 24 de doze de bere cu prietenul său, Risto Jussilainen, în seara precedentă unui concurs de la Planica. S-au întors de la bar, au fumat o ţigară pe terasă, după care lui Janne i-a fost teamă să iasă la încălzire, ca nu cumva să-l miroasă antrenorul. Aşa că s-a dus direct la trambulină, a sărit şi s-a accidentat. A refuzat să meargă la spital tocmai din cauză că era beat. În august 2000, Janne şi Risto au fost arestaţi în Coreea de Sud şi expulzaţi pe motiv că au consumat băuturi alcoolice în exces. Treburile astea sună dur, foarte dur, dacă le punem în oglindă cu joaca fotbaliştilor români.

„Sunt sigur că există lucruri în carte care vor surprinde pe mulţi sau chiar vor şoca. Cartea poate încânta sau poate dezamăgi”, a spus Janne, ajutat la scris de jurnalistul sportiv Pekka Holopainen. „Nu am vrut să iasă o poveste blândă, ci să vorbesc deschis şi cinstit despre mine şi obiceiurile mele.” Interesant e că finlandezul a publicat cartea după ce şi-a anunţat revenirea în circuitul competiţional (la sfârşitul anului trecut spunea că se retrage). Acum, pocăit şi remotivat, încearcă „să-şi intre în schiuri” pentru Olimpiada de iarnă de peste câteva luni. Visul lui: prima medalie olimpică individuală (are două medalii de argint, dar cu echipa Finlandei). În contextul ăsta, să spui că erai beat când săreai cu schiurile nu e tocmai un lucru care să-ţi atragă susţinători. Ce-i drept, interesul media a explodat. Şi, pentru că i-a scăpat că nu era chiar singurul cu acest obicei, Janne a stârnit interes în presa norvegiană. „Şi ai noştri au sărit beţi?”, au întrebat norvegienii. „Nu-mi amintesc”, le-a răspuns Janne, un tip direct, care, de-a lungul celor 15 ani de activitate, nu s-a ferit să-i critice pe conducătorii Federaţiei Finlandeze de Ski. „Sper ca, de data asta, să scap cu o simplă păruială”, a răspuns săritorul celor care l-au întrebat dacă nu se teme de o eventuală pedeapsă din partea federaţiei.

Fără Janne, Finlanda a dezamăgit în Cupa Mondială, ocupând în 2009 cel mai prost loc din 1993 încoace (şase), aşa că, foarte probabil, ameţit sau nu, Janne va fi reprimit cu braţele larg deschise. De urmărit acest sportiv, atât la Jocurile Olimpice (12-28 februarie 2010, Vancouver), cât şi cu ocazia spectaculosului Turneu al Celor Patru Trambuline, care, ca de obicei, va avea loc la graniţa dintre ani (29 decembrie – 6 ianuarie).

Am ales o secvenţă cu săritura de la Planica. Urmăriţi filmuleţul. Este incredibil cum i-au sărit ochelarii şi cum de nu s-a lovit mai tare cu ceafa de pământ. Janne se poate considera binecuvântat după ce a scăpat unei asemenea inconştienţe.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qICnc8H1vSw]

Citeşte şi:

0 comentarii la „Janne Ahonen – „Regele Vultur””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *