Istoria calviţiei mele

  •  
  •  
  •  
  •  

E o carte greu încadrabilă, un amestec de umor şi dramă, de speranţă şi dezamăgire, o împletire de contraste şi episoade care pot părea şocante, dar care au fundament solid în realitate. Marek este un tânăr confruntat cu o problemă foarte gravă: are cel mai mic penis din lume. Şi asta nu e tot: face parte dintr-o familie ciudată, cu un tată rece şi dur, o mamă nebună şi “prea iubăreaţă” şi doi fraţi care se uită la el ca la un handicapat. Povestea lui Marek e scrisă la persoana I, în fraze scurte, ritmate, de cele mai multe ori amuzante, dar şi profunde, cu accent de vorbe de duh. Am găsit aici foarte multe citate extrase din cartea asta, iar unul cu care probabil o să rămân este:

„Oamenii trebuie să fie folosiţi, altfel au trăit degeaba.”

Dincolo de evoluţia lui Marek şi de modul în care problema lui fiziologică se extinde la păr (ajunge să ia nişte medicamente pentru mărirea penisului care-i accelerează căderea părului), mi s-a părut mai interesantă povestea publicării romanului în Olanda. Scrisă sub pseudonim, “Istoria calviţiei mele” a primit premiul pentru debut. Numai că Grunberg mai avea acelasi premiu pentru debut pe numele său… Vreo cinci ani au existat în paralel şi Grunberg şi Marek van der Jagt, deşi acest Marek nu a apărut la decernarea premiului declanşând astfel un scandal în Olanda. În cei cinci ani s-au dezvoltat chiar şi polemici între cei “doi” scriitori, bine întreţinute de un Grunberg decis să analizeze reacţiile pieţei culturale. Totul s-a încheiat din cauza unui software al unui profesor de lingvistică din Roma care, pe baza frecvenţei literelor şi a unor cuvinte cheie, şi-a dat seama că Grunberg e van der Jagt. Sau invers…

Cartea e în regulă. Nici extraordinară, dar nici slabă. De ţinut minte pentru stilul concis. Nu cred că aş reciti-o integral. Interviuri cu scriitorul (un tip foarte interesant, căruia îi place să experimenteze – a scris, printre altele, reportaje din Afganistan sau Irak) aici şi aici.

Arnon Grunberg, “Istoria calviţiei mele”, Humanitas fiction, 2007

Citeşte şi:

0 comentarii la „Istoria calviţiei mele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *