Leapşa

 •  
 •  
 •  
 •  

Leapşa de la feeria (prima pe anul ăsta):

1. Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?

Semne de carte. Am două speciale din Polonia (primite)… Sunt cărţi (la Polirom, de pildă), care nu necesită semn de carte, pentru că au deja în dotare (şnur sau carton). Oricum, mi-s dragi polonezele (semnele de carte 🙂 ). Sunt din pânză, cu franjuri… Niciodată nu am îndoit paginile. Mi se pare un act brutal, aşa cum îi dai o palmă după ceafă unuia ca să-l faci atent, în loc să-i spui pur şi simplu pe nume.

2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi dacă “da” care a fost aceasta?

De Crăciun, “Jocul îngerului”, Carlos Ruiz Zafon.

3. Citiţi în baie?

Da, când prind ocazia şi nu mi-e ruşine să recunosc. Oricum, am văzut că unii îşi lasă acolo câteva cărţi, deci nu stau chiar aşa de rău. Nu că ar fi rău să citeşti în baie.  Dar uneori, mă prinde atât de bine acţiunea cărţii, încât…

4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi dacă “da” care ar fi fost aceasta?

Da, încă mă mai gândesc, am şi început ceva, dar m-am înglodat în lene. Povestea ar trebui să fie parţial autobiografică (nu că ar fi mare lucru important în autobiografia mea) şi s-ar ocupa de un ofiţer care-şi dă demisia din sistem (nu că mi-am dat-o, dar îmi place să-mi imaginez).

5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi?

Îmi plac Raftul Denisei de la Humanitas şi Ego Proză de la Polirom. Mă bucur şi pentru ce fac Adevărul şi Jurnalul Naţional, chiar dacă se mai ceartă între ele.

6. Care este cartea preferată?

Nu cred că pot să aleg… Îmi plac Marquez, Grass, Faulkner etc. Cartea preferată e greu de ales. De pildă, m-a marcat “Pobby şi Dingan”, Ben Rice, o cărticică de la Cotidianul, dar mi-a plăcut foarte mult şi “Alegerea Sofiei”, de Styron. Nu pot să aleg, aşa cum un părinte nu poate spune că ţine mai mult la un copil decât la altul.

7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?

Nu prea mă atrage recititul. Mă mai uit din când în când peste unele cărţi, dar tot timpul apar noutăţi, ispite, şi timpul e limitat…

8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?

Chiar mi s-a întâmplat să-i întâlnesc pe unii. Înghit în sec, respir mai greu, dar mă obişnuiesc. După care las întrebările să curgă. De obicei, sunt întrebări “copilăreşti”: de ce, cum, unde, când scrieţi?

9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?

Îmi place.  Cam de asta am şi făcut blogul… În principiu, vorbesc cu soţia, apoi cu cei care se îndură să comenteze pe marginea unei postări.

10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?

De cele mai multe ori, caut pe net ceva despre autor sau carte. Dacă am mai citit de autorul respectiv, aleg mai uşor. Dacă nu, trebuie să mă atragă ceva (citesc pasaje din carte, primele rânduri, mă uit la proporţia dialoguri-naraţiune pură etc.) Alteori, aleg orbeşte, din curiozitate.

11. Care credeţi că este o lectură “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie să o citească?

Abecedarul.

12. Care este locul preferat pentru lectură?

Un fotoliu capitonat (asta în mintea mea). În realitate, canapeaua în timpul zilei şi patul, seara.

13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?

Când nu e nimeni prin preajmă, prefer liniştea. Dacă e zgomot, îmi pun muzică ambientală la căşti.

14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?

Doar fragmente, ca să mă conving cu privire la achiziţii.

15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?

De obicei cumpărate. Aştept construirea noii biblioteci din Bucureşti ca să economisesc ceva bani. Dar îmi place să fiu primul care citeşte o anumită carte. E un sentiment aparte.

16. O carte este pentru mine… Cum aţi descrie o carte?

Refugiu, visare, minune.

Mi-ar plăcea ca ionuca şi dragoş c să preia leapşa…

Citeşte şi:

0 comentarii la „Leapşa”

 1. Iti multumesc pentru raspunsurile la leapsa.

  2. Am vazut ca ti-a placut Jocul Ingerului. (Nu mai tin minte daca ai citit si Umbra Vantului.) Eu n-am reusit sa trec de prima suta de pagini. 🙁 Si m-am straduit. Mi s-a parut diluata povestea, scapata din fraie, personajele cam slabe… si altele. Oricum, nu ma lasa sa-ti fur placerea lecturii. 😀 Sunt sigura ca nici n-as avea cum.

  3. Eu am inteles intrebarea in sensul de cititi in cada. :)))

  6. Mmm, da, si mai e o mica bijuterie descoperita in Colectia Cotidianul (si pe asta trebuia s-o trec)- “Vara la tara”- am ramas cu niste senzatii atat de puternica…

  8. Te invidez. Putin.

  16. Refugiu.. da.

 2. @feeria
  Oricand, cu placere.
  In ce-l priveste pe Zafon, mi-a fost recomandat cu entuziasm de un cunoscut. Ieri chiar m-am intalnit cu el si mi-a spus sa incerc si Umbra Vantului (pe care nu am citit-o), ca e mai “tare” decat Jocul Ingerului. Probabil e vorba de gust… Oricum, eu am citit Jocul… foarte repede, mi s-a parut intensa, dar am ramas cu o senzatie ciudata. Cred ca daca ar fi vrut Zafon ar mai fi putut inventa inca macar 300 de pagini in continuare. Trece din una in alta, da bice imaginatiei, dar in substrat nu prea e mare lucru.
  “Vara la tara”… hmmm, de cautat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *