Oscar şi Tanti Roz

  •  
  •  
  •  
  •  

Probabil nu sunt prea multe cărţi pe lumea asta care să te răscolească la fel ca “Oscar şi Tanti Roz”, în atât de puţine pagini (74). Ca mulţi alţii, am citit-o pe net, la scribd.com, dar dacă mi-aş permite, mâine m-aş duce şi aş cumpăra-o în mai multe exemplare, ca să o dăruiesc celor la care ţin.

Oscar e un băieţel de 10 ani bolnav de leucemie care se împrieteneşte cu o infirmieră, numită Tanti Roz, singura capabilă să-i recunoască puştiului boala şi să-l ajute aşa cum nici părinţii şi nici doctorii nu s-au arătat capabili. Tanti Roz îl învaţă pe Oscar să-şi trăiască ultimele zile de viaţă la intensitate maximă (o zi = zece ani) şi îl sfătuieşte să îi scrie lui Dumnezeu: “De fiecare dată când ai să crezi în el, o să existe un pic mai mult. Şi dacă te ţii tare, află de la mine, o să existe chiar de-adevăratelea. Şi asta o să-ţi facă bine.”

Numai o inimă împietrită ar putea sta fără reacţie la scrisorile pe care Oscar i le scrie lui Doamne-Doamne, pe care-l tratează ca pe un prieten, uneori cu ataşament, alteori cu oftică. Este înduioşător tot ce se întâmplă în cărticica asta perfectă prin simplitate şi emoţie, pornind de la povestioara de dragoste dintre Oscar şi Peggy Blue, şi ajungând la felul relaxat în care vede viaţa băieţelul, în contrast cu seriozitatea şi teama de adevăr ale celor mari.

Schmitt convinge uşor. Sunt sigur că e multă muncă în spatele acestor pagini, aparent simple. Cărticica asta e ca o statuie foarte bine şlefuită. Numai autorul ştie cât efort psihic a pus în ea, mai ales că, din câte am citit, a crescut într-o familie de atei. Astăzi, e creştin, iar lucrul ăsta se simte în carte. Nu sunt urme de bigotism. În niciun caz. Dar “propaganda” făcută creştinismului este consecinţa cunoaşterii profunde a credinţei.

Recent a apărut şi ecranizarea cărţii, după o adaptare realizată tot de autor. Spre finalul filmuleţului al cărui link îl aveţi mai jos, Schmitt spune, în franceză, că filmul este mai aproape de uman decât cartea (asta dacă am înţeles eu bine). De văzut. De citit. Scriitorul are blog şi locuieşte în Bruxelles.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rSPXyykpuI8&feature=related]

Eric-Emmanuel Schmitt, “Oscar şi Tanti Roz”, Humanitas fiction

Citeşte şi:

0 comentarii la „Oscar şi Tanti Roz”

  1. Mai sunt si alte piese la Teatrul Mic puse in scena dupa carti ale lui Schmidt… “Hotelul dintre lumi” e prima care imi vine in minte. Din pacate, nici eu nu am ajuns sa vad vreuna, desi sunt convinsa ca mi-ar placea, mai ales ca si distributia este una destul de buna…

    1. @Constanta
      Pacat ca avem tot mai putin timp pentru asa ceva. De tinut minte… Schmidt pare un autor special, chiar as vrea sa-i vad o punere in scena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *