Detalii-cârlig

 •  
 •  
 •  
 •  

Când a murit Toni Tecuceanu, lumea a vorbit despre actorul de la „Cârcotaşi”, ca şi cum i-ar fi fost jenă să-i pomenească numele. Sau poate că nu îl cunoşteau… Apoi, mediatizarea excesivă, cu filmări chiar şi de la slujba de înmormântare, s-a combinat cu blitzkrieg-ul virusului AH1N1, iar „picioarele pare” s-au îngrămădit câteva zile la coada vaccinului izbăvitor.

Nici nu începuseră bine Jocurile Olimpice de Iarnă 2010, că Nodar Kumaritashvili a sărit din sanie direct într-un stâlp metalic. Şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost transportat de urgenţă la spital, dar nu a mai putut fi salvat. Cele mai multe ştiri au vorbit despre cazul unui „georgian” şi nu despre drama lui Kumaritashvili, acest sportiv cu nume alergic la rating.

Prea puţin contează persoana în sine, cât mai ales contextul şi detaliul-cârlig. Unul era mai mult „cârcotaş” şi mai puţin Tecuceanu, iar celălalt, mai mult „georgian” şi mai puţin Kumaritashvili. Şi-n fond, nici asta nu contează, că oricum toţi avem aceeaşi soartă. Numele sunt doar frunzele unui arbore, fie el şi genealogic. Când vine iarna, nu rămâne nimic. În afară, poate, de reacţiile noastre, ale celor care trăim după alţii.

Aşa cum foarte puţini auziseră de Toni Tecuceanu înainte de moartea lui, mai nimeni nu ştia cine era Kumaritashvili până la accidentul acela care, până la urmă, i-a fost pus în cârcă, pentru că, nu-i aşa, mortul e de vină. „A luat prea de departe curba numărul 16”, au constatat experţii. Diverşi oficiali au apărut pe sticlă îndureraţi pentru a-şi exprima regretele (patetice?). Inclusiv preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional a împărtăşit câteva clipe de durere exact în faţa camerelor de luat vederi.

Cât este minciună şi cât adevăr în acest ambalaj strălucitor de suferinţă empatică? Cât din imaginea actuală a olimpismului este doar un experiment reuşit al companiilor de relaţii publice?

Sumele angajate în securitatea Jocurilor Olimpice au crescut foarte mult. De la 98 de milioane de dolari la Atlanta 1994, la 1 miliard pentru ediţia de anul acesta. După unele surse, sunt aproximativ 15.000 de oameni plătiţi să asigure desfăşurarea în linişte a Jocurilor din 2010. S-au tăiat aproximativ 100.000 de copaci pentru a face loc unor spaţii dedicate competiţiei, s-a interzis accesul pe anumite rute, spectatorii sunt controlaţi ca la aeroport, se folosesc camere aeriene pentru supraveghere şi, cu toate acestea, a murit un om.

Nici un război nu s-a amânat pentru că a dispărut un soldat. Dar ne umilim atât de mult prefăcându-ne că l-am cunoscut, că ne doare lipsa lui, că ne pasă, atâta timp cât tot ce importă suntem noi, cu sănătatea şi buzunarele noastre!

Articol publicat în “Observatorul militar” din 16 februarie 2010

Urmăriţi reacţia preşedintelui CIO:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PEhOvrA8YU0]

Citeşte şi:

0 comentarii la „Detalii-cârlig”

 1. La fel s-a intamplat si cand a murit handbalistul Marian Cozma (si in multe alte cazuri), n oameni sunt extraordinar de “afectati”….poate ca da bine la public. Recunosc ca ma impresioneaza moartea cuiva, dar cand il vad pe Jacques Rogge ca “plange” zau ca incep sa ma enervez !

 2. S-au taiat 100.000 de copaci? ASTA ma face pe mine sa plang, atat timp cat, pentru prepararea nici unui eveniment, nu se SI planteaza copaci. Imi pare rau ca deviez de la subiect, dar copacii care sunt taiati (cu nonsalanta) ca sa faca loc betoanelor, masinilor imi ridica tensiunea la cote insuportabile. Ca si padurile vandute busteni, de firme, de particulari, de oricine… Pentru ca, nu-i asa, Stefan a zis: tara asta nu e a mea, nu e a voastra, e a urmasilor, urmasilor vostrii, in vecii vecilor! Asa ca oricine are un topor, si o padure in apropiere se poate servi, ca doar se numara si el dintre urmasi.
  Cu nervi, va spun!! Si out of topic, sorry!

 3. aveti prea mult timp liber daca stati sa analizati toate astea.
  ne folosim de orice -“mort sau viu” -ca sa ne fie bine;
  pe morti ii deranjeaza cel mai putin…!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *