“The Hurt Locker”, exerciţiu de propagandă

 •  
 •  
 •  
 •  

„The Hurt Locker”, mare candidat la Oscar, alături de „Avatarul” atât de discutat în ultimul timp, este povestea unei echipe EOD (pe limbajul comun, genişti, adică nişte tipi care dezamorsează bombe sau alte dispozitive explozive improvizate). Acţiunea are loc în Bagdad, iar Sanborn, Eldridge şi, mai ales, James, încearcă să se dejoace planurile teroriştilor.

E un film de război, un pic altfel pentru că nu include scene propriu-zise de conflict armat, aşa cum suntem obişnuiţi. Paradigma trece dincolo de clasica luptă dintre bine şi rău (genişti-terorişti) şi intră în mintea soldaţilor. „Războiul e un drog” se specifică la începutul filmului, iar cel care se pare că este pur şi simplu dependent de acest drog este James, un subofiţer nonconformist, căruia îi place să-şi facă treaba în stil propriu, adică debarasându-se de reguli şi dându-şi jos imensul costum de EOD-ist atunci când i se pare că poate tăia mai uşor firele dacă stă în tricou. Chiar zice, dacă-mi amintesc bine, că „dacă tot mor, mai bine să fie ceva confortabil”. Stilul său de lucru îi cam sperie pe ceilalţi doi membri ai echipei, dar face tot suspansul filmului.

Merită văzut. Totuşi, nu-mi pot reprima impresia că „The Hurt Locker” este un produs al propagandei americane. Nu visez conspiraţii, dar filmul ăsta nu e chiar aşa deosebit cum vor să-l facă toate reclamele şi alipirea lui la lista favoriţilor la Oscar. E deja pe piaţă un DVD, diseară filmul o să fie şi la TV, iar la noapte e posibil să primească şi ceva premii. Pentru ce? Pentru că arată pericolele prin care trec soldaţii într-un teatru de război? Pentru că îl prezintă pe James, un erou good-looking, posibil momeală pentru recruţii de care America duce lipsă?

Dacă ia Oscarul pentru cel mai bun film înseamnă că 2009 a fost un an prost pentru cinematografie. Nu ştiu dacă „Avatar” ar merita, pentru că nu l-am văzut şi nici nu mă grăbesc s-o fac. Nu-mi place impresia de curent de turmă pe care o lasă orice produs comercial. Şi „Avatar” (cu menţiunea că nu am văzut decât secvenţe), şi „The Hurt Locker”, mi se par filme impuse de presiunea comercială, iar dacă ar fi să dau exemplu de un film care m-a impresionat şi care cred că a meritat într-adevăr Oscarul, acela ar fi „Crash” (2004). A costat până în 7 milioane de dolari. „The Hurt Locker” e de 15 milioane, iar „Avatar” de 250.

Citeşte şi:

0 comentarii la „“The Hurt Locker”, exerciţiu de propagandă”

 1. Am văzut și eu The Hurt Locker aseară și așa cum zici, nu e nici pe departe filmul genial la care m-am așteptat, e un film despre război și militari americani care înfruntă în stilul caracteristic american pericolele.
  Poate ca realizare o fi grozav, dar ca poveste nu m-a dat pe spate. James, carismatic și cu alură de Kimi Raikkonen mi s-a părut un personaj comun (exceptând nebunia), iar ceilalți doi de umplutură… NU, nu a fost un film despre camaraderie și ajutor reciproc ci mai repede despre inconștienă și despre”vai ce grozavi sunt americanii”.
  Surprinzător e faptul că e un film făcut de o femeie, viziune feminină mascată, că dacă nu aș fi știut nu m-aș fi gândit… Probabil va lua premii, poate chiar și premiul cel mare, dar va intra în categoria “filme care nu au meritat Oscarul”.
  La fel stau lucrurile și cu Avatar, doar că mie mi-a plăcut aici mai mult povestea (chiar dacă a avut o tentă ecologistă și alte questii din astea, armata, bla, bla, bla).

 2. @Bianca
  Ar fi interesant sa aflam parerea genistilor “adevarati” despre filmul asta. Oricum, din cate cunosc, actiunile in care sunt implicati cei trei depasesc misiunile normale ale unor EOD-isti.

 3. A câștigat !!! 🙂
  Bine că l-am văzut, că probabil acum m-aș fi tot întrebat cu ce e mai deosebit decât celelalte 😀
  Știu că nu e :))

 4. “Inglourious Basterds” e cu totul altceva, desi sta si el bine la capitolul propaganda americana :)! Merita vazut! Cred ca merita mai multe premii Oscar. Tarantino e genial. As usual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *