Lansare “Zaira”

  •  
  •  
  •  
  •  

Astăzi, de la 17,30, la Clubul Ţăranului din Bucureşti, are loc lansarea ultimului roman al scriitorului Cătălin Dorian Florescu –  “Zaira”. Întâlnirea va fi moderată de criticul Marius Chivu şi la ea vor participa Tania Radu, Cristian Teodorescu şi Mircea Cărtărescu.

Personajul Zaira are corespondenţă în realitate, o femeie în vârstă de 80 de ani din Timişoara. Cătălin Dorian Florescu povesteşte viaţa Zairei, o păpuşăreasă din România anilor 60. “Este o fascinantă călătorie între Europa de Est şi America şi totodată povestea unei iubiri imposibile care supravieţuieşte deceniilor”, scrie pe prwave.ro.

Iată un fragment din roman (preluat de pe liternet.ro):

“Era o seară liniştită, totul se pregătea de noapte. În satele de pe moşie se făcea probă la primul pahar de rachiu. Ţărăncile aduceau apă de la fîntînă ca să facă mămăliga. Unii trebuiau să se mulţumească însă cu mămăliga de alaltăieri.

Rupeau cu lăcomie bucăţi uscate şi le înmuiau în zeama rămasă de la masa de duminică. Alţii le puneau în lapte şi le sfărîmau.

Nişte ţărani întîrziaţi aduceau fîn cu carele. Boii dădeau ochii peste cap, se opinteau, împotrivindu-se forţei gravitaţiei şi tremurau de încordare cînd urcau drumul de tară abrupt, nepietruit, noroios.

Cînd se întorceau şi vitele şi li se dădea drumul porcilor, cînd găinile şi gîştele se strecurau pe sub garduri, cînd bătrînii se aşezau în faţa porţii ca să sporovăiască şi cînd şi bărbaţii tineri făceau la fel – în timp ce urmăreau cu privirea tinerele -, atunci nici un fel de război nu părea posibil.

Cînd am auzit la radio, prin fereastra deschisă, că în Europa izbucnise războiul, bunica l-a chemat pe Dumitru,întorcîndu-l din drum. El cobora deja în grabă aleea umbroasă, cu gîndul la femeile pe care avea să le consoleze în timpul nopţii. Pentru că Dumitru consola fecioare, fiindcă erau încă fecioare, şi văduve, pentru că ele nu mai aveau pe nimeni. Consola femei măritate, fiindcă bărbaţii lor erau la armată sau pur şi simplu la cîrciumă. Şi, cînd le consola prea temeinic, venea la bunica şi-i cerea bani.”

Citeşte şi:

0 comentarii la „Lansare “Zaira””

  1. Este o carte extraordinara, va pot spune pe cuvant. O recomand celor care vor sa evadeze din cotidian intr-un mod foarte placut. Literalmente, cartea te tine cu sufletul la gura pana la final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *