Cărtărescu aruncă săgeţi către critici

  •  
  •  
  •  
  •  

Într-un interviu din “Adevărul literar şi artistic”, Mircea Cărtărescu face următoarele catalogări cu privire la criticii literari:

– Mihai Iovănel – o glumă proastă

– Daniel Cristea-Enache – un carierist îngâmfat

– Paul Cernat – “M-a amuzat… A reuşit performanţa de contorsionist să mă pună pe primul loc cu o parte a cărţii mele, fără să uite să menţioneze – a suta oară – că o altă parte a ei e proastă. Aşa e când vrei să împaci prea multă lume.”

Interviul respectiv a fost luat în urma aşa-zisei anchete intitulate „Romanul românesc al deceniului” la care au răspuns zece critici literari. “Orbitor” a ieşit pe primul loc, urmat de “Asediul Vienei” de Horia Ursu. Merită să citiţi interviul pentru că Mircea Cărtărescu îşi permite, de pe tronul scriitorului independent, puternic, conştient de valoarea sa, să spună lucrurilor pe nume cu privire la tagma criticilor, de cele mai multe ori aservită intereselor şi mai puţin gustului public.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Cărtărescu aruncă săgeţi către critici”

  1. Adevarul este ca aceasta ancheta in sine este o gluma proasta. Tin minte ca la, la “Fotbal plus”, cand faceam anchete de genul acesta, cautam sa intrebam cat mai multi antrenori, fotbalisti, arbitri si, separat, cititori, dupa care ne puneam pe numarat, calculat si… clasat… Era o munca ce incepea intotdeauna cu cel putin doua saptamani inainte de a fi publicata ancheta. In plus mai e si treaba cu prieteniile… Dar, ma rog… Multumim pentru recomandarea de a citit interviul cu Mircea Cartarescu, recomandare la care subscriu cu tot sufletul.

    1. @Constanta
      Poate ca intentia celor de la Adevarul a fost de a strani interes si scandal. Cred ca le-a reusit… Oricum, deja astept reactii din partea criticilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *