Criticii contraatacă

În urma interviului prin care Mircea Cărtărescu şi-a permis să-şi exprime părerea cu privire la unii critici literari, aceştia şi-au spus la rândul lor punctul de vedere, tot în ziarul “Adevărul”. Găsiţi replicile aici. Dincolo de duelul Cărtărescu-critici, de eleganţa sau neeleganţa răspunsurilor, mi s-ar părea interesantă extinderea dezbaterii la ceva de genul “părerea scriitorilor români contemporani despre critici” şi invers. Interese sunt, probabil există şi clientelism literar, aşa că nu strică nimănui dacă şi în acest mediu se dau cărţile pe faţă. Mă întreb cât de obiectiv şi de în slujba cititorului poate fi un critic literar care are contract cu o anumită editură? Oare munca lui nu se apropie de un PR mascat? Întreb doar, şi asta nu înseamnă că-i iau partea lui Cărtărescu.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Criticii contraatacă”

  1. Marturisesc deschis ca nu sunt un fan Cartarescu. Culmea este ca multe dintre aprecierile sale la adresa criticilor avuti in vizor i se potrivesc perfect: Cartarescu e tot atat de ingamfat pe cat crede ca este Daniel Cristea Enache si tot atat de contorsionist in tabletele lui politice din ziarul pupinbasesc “EvZ”, pe cat il acuza pe Paul Cernat.
    Asadar…
    Scriitorii, draga Costi, scriu. Criticii… critica!
    Sa-si faca fiecare meseria si… atat!

    P.S. De altfel, daca ne uitam cu atentie in istoria literaturii romane, vom vedea ca, adesea, mai degraba criticii literari pot scrie romane valabile, care raman (ca sa nu ma refer decat la G. Calinescu!), decat scriitorii… critica literara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *