O lansare pe care nu am înţeles-o

Astăzi, de la ora 18.oo, am fost printre cei care s-au refugiat din traficul bucureştean în librăria Diverta Magheru, acolo unde a avut loc lansarea romanului „Ambasadorul”, ediţia a II-a, de Ioan Mihai Cochinescu, volum apărut la Cartea Românească. Am fost printre cei pentru care autorul acesta era un necunoscut, printre cei care au căscat gura şi ochii la ce au spus despre scriitor Florin Iaru, Mircea Cărtărescu şi Gabriela Adameşteanu, şi printre cei care, după ce autorul a rostit emoţionat câteva cuvinte, au luat o carte de pe raft şi s-au aşezat cuminţi la coadă.

Sunt printre cei care nu au cumpărat cartea şi, prin urmare, nu au mai avut ocazia autografului. Sunt printre cei care au apucat să citească vreo trei pagini din roman şi au considerat că nu merită 40 de Ron. Sunt printre cei care nu au primit răspuns la întrebarea: „de ce a fost nevoie de o nouă ediţie a acestui roman?” Şi, bonus, altă întrebare: „de ce merită să cumpăr ceva de acest scriitor dacă de 20 de ani el nu a mai produs nimic de rezonanţă?”. Sigur, cei trei invitaţi au lăudat autorul şi au recomandat cartea, dar pentru asta au fost acolo, nu?

Am fost printre cei (puţini, probabil) care au părăsit librăria fără a fi cumpărat cartea pentru care veniseră. Am fost printre cei şi mai puţini care au trecut strada şi s-au „rerefugiat” la Cărtureşti. Acolo, nu mică mi-a fost mirarea de a găsi acelaşi volum la, ia să vedem dacă-i ghiciţi preţul, 35 de Ron. Şi, da, lansarea  avusese loc la Diverta, nu la Cărtureşti. Am fost contrariat: în afară de faptul că preţul de la lansare nu a fost redus, el era chiar mai mare decât cel de la o librărie concurentă. Şi atunci m-am întrebat firesc: de ce mai lansăm?

Citeşte şi:

0 comentarii la „O lansare pe care nu am înţeles-o”

 1. Diverta oricum au adaos de pret fata de cel pe care il are cartea atunci cand vine de la editura. Eu nu mai cumpar de mult timp carti de la ei.
  Cat despre intrebare… facem lansari pentru ca avem nevoie de ele si pentru ca avem nevoie de cumparatori pentru unele carti. N-avem niciodata de unde sti cat de buna e o carte pana n-am citit-o integral.

  1. @Liviu
   E logic ce spui despre lansari in general. Dar lansarea asta, in particular, nu am inteles de ce a fost facuta. Sa readuca scriitorul in atentia cititorilor? Poate…

 2. eu m-am ales cu autograful autorului, cumparasem cartea de la carturesti cu cateva zile-n urma.
  da, lansarea a fost un fiasco.

  romanul insa, e o minune, abia astept sa-l termin! chiar daca autorul n-a scos nimic de rezonanta, cum spui (de ce ar trebui ca toti scriitorii sa scrie continuu?), cartea ramane un reper. mai ales ca autorul nu e filolog. nu inteleg de ce nu e cunoscuta. poate pentru ca a aparut in 1991 intr-o editie mizerabila? iar noi tot vrem noutati in loc sa citim literatura BUNA!

  citeste cartea, te rog!

  1. @dragos c
   O s-o citesc, cine stie cand… Am incredere in gustul tau. Eram cat pe ce sa vin sa te salut, dar m-am intalnit cu cineva cunoscut si, cand m-am uitat din nou dupa tine, nu te-am mai vazut.

 3. Hmm… Am crezut ca stii! “Diverta” are un adaos comercial care a cam speriat multe edituri, acesta fiind si motivul pentru care lucrarile tiparite de anumite edituri nu se vor gasi niciodata la “Diverta”. Poate (poate!) ca gasesti mai multe carti la un loc, dar du-te la “Diverta” numai dupa ce, disperat fiind dupa o carte (deci, disperat, am fost limpede, nu?), nu o gasesti la alte librarii.
  In alta ordine de idei, daca te invit la lansarea unui roman scris de mine, o sa spui ca sunt un scriitor ratat si ca romanul este cel mai prost pe care l-ai citit in viata ta? Mai mult ca sigur, nu! Macar din bun simt, daca nu te gandesti la repercusiunile de ordin administrativ (ca imi sta in putere, ha, ha, ha!)
  Solutia? CRITICA serioasa, reviste culturale fara “fratii” si coterii intelectuale de rahat (iertata-mi fie formula ne-intelectuala), nu lansari de complezenta, intre prieteni.
  Si atunci poate discutam si despre piata. Da, piata de carte!

  1. @Florin
   Chiar nu stiam de treaba asta cu Diverta. Observasem preturi mai mari la unele carti, dar nu m-am gandit ca e un adaos “special”.
   N-as spune chiar “coterie”. Din cate inteleg, cartea chiar e buna, iar prietenii nu i-au facut decat un serviciu readucand-o in actualitate. Eu am citit vreo 3 pagini pe sarite si poate din cauza asta nu am gasit ritmul despre care Iaru spunea ca se descopera dupa vreo 20 de pagini.

 4. Deci tu erai cel care a citit pe indelete 10 minute, a pus-o frumos la loc si a plecat?! Eram la coada, am luat cartea (scumpa, e drept) cu autograful de rigoare. Chiar am vrut sa te intreb intreb de ce te-ai razgandit, dar nu ti-am prins privirea…..
  Oricum genul acesta de lansari, cu oamani stransi gramada ca la un accident rutier sau la o bataie de strada, mi se par cam “de criza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *