Am deschis lista pentru Bookfest

 •  
 •  
 •  
 •  

Se apropie Bookfest-ul (9-13 iunie), aşa că, dincolo de nemulţumirile şi grijile cotidiene, începem să ne gândim la tot felul de listuţe de trimis Moş Crăciunului cărţilor. Una dintre doritele mele este ultima apariţie a lui Mircea Cărtărescu – “Frumoasele străine”. Am citit câteva prezentări convingătoare (una foarte bună aici) şi abia aştept să o citesc. Ieri, un vânzător de cărţi de la Obor, se amuza teribil răsfoind-o, lucru care chiar a disipat orice urmă de îndoială. Sunt foarte curios să-l descopăr pe acest Cărtărescu distractiv şi autoironic, aşa că lista e deschisă. Voi ce vă doriţi de la Bookfest?

„O dată, by the way, m-a pus naiba să accept o invitaţie la o televiziune complet obscură, despre care nu auzisem nimic. Sunt genul de om care nu ştie să spună nu. A doua zi, în zori, m-a luat o Dacie papuc cu sigla încâlcită a unei televiziuni pictată pe portieră şi m-a cărat prin trei sferturi de oraş, prin nişte zone sinistre din sud pe unde nu mai umblasem niciodată.

Am trecut numai pe lîngă spitale, cimitire, o morgă, un magazin pe care era o firmă ce spunea, literalmente, «ASS MARKET» şi nişte străzi pe care erau admise, pare-se, doar dacii de cel puţin patru decenii vechime. Când credeam deja că şoferul – un dubios – o să intre cu maşina în cine ştie ce depozit şi-o să-mi ia gâtul, am oprit în fine în faţa unei hale placate cu marmură, pe care scria «Universitatea X».

Nu-i dau numele, din respect pentru cel care a fost Spiru Haret. Acolo mă aştepta o fată cu apariţie fragilă şi modestă. Mi s-a recomandat Viorica. Această Viorica m-a vârât printr-un labirint de ciment, căci clădirea era placată cu marmură doar pe dinafară, pe când în interior pereţii erau de beton armat cum îi făcuse maică-sa. Trecând pe culoare nesfârşite, coborând în subsolul plin de ţevi şi urcând prin poduri înăbuşitoare ca-n «Procesul», m-aş fi plictisit amarnic dacă fata nu ar fi sporovăit vesel tot timpul.

Am aflat astfel că toţi cei din televiziunea respectivă erau nişte cretini, că inşii care urmau să-mi ia interviul aproape că nu ştiau literele, în orice caz nu ştiau nimic despre mine şi cartea mea, că o parte din echipament era de furat. «Pe mine m-au dat afară acum un sfert de oră», continua să mi se confeseze Viorica. Am ajuns în studio ştiind cu cine s-a culcat în ultimii trei ani redactoarea care urma să mă intervieveze şi ce îşi bagă-n vână redactorul. Căci urma să fiu plasat între doi tipi, gazdele emisiunii. Interesante premise pentru un show cu mine în direct, unde urma să mă concentrez ca să spun şi eu ceva deştept. «Succes», mi-a mai zis Viorica, după care a dispărut din viaţa mea ca şi când n-ar fi fost.”

Citeşte şi:

0 comentarii la „Am deschis lista pentru Bookfest”

 1. Cum ma provoci tu pe mine!
  Am intrat pe acea ultima suta de metri in care toate cartile pe care mi le doresc intra pe lista “le cumpar de la targ” Lista mentala pe care am obiceiul s-o ratacesc pana la data scadenta. Iar la targ cumpar dupa pofte.
  Dar as vrea: Cehov (pentru ca n-am citit si devine jenat); Rose Tremain – Culoarea, Lionel Shriver – Trebuie sa vorbim despre Kevin, Stephane Audeguy – Noi, ceilalti (mi-au facut tandru cu ochiul la Carturesti); ceva pozie (sunt ramasa in urma rau); carti de comunicare, advertising (ca sa ne dezvoltam multilateral).
  Evident, in acesta faza astept cu interes recomandari.

 2. @catalina
  E asa de bine cand iti permiti sa dai curs recomandarilor! Nu stiu cum se face, dar in ultimii ani, abia mi-am permis mofturile. De recomandari nici nu mai vorbesc.

 3. Lista de mai sus este in categoria “as vrea”, apoi bugetul decide ce incape. Recomandarilor nu le dau curs prea des, cele mai faine carti le-am luat impinsa de feeling
  Stai sa vezi cand va trebuie sa cumperi pustiului carti, atunci povestim.

  1. @catalina
   Pai chiar i-am zis intr-o zi, nu stiu daca m-a inteles, ca o sa mergem impreuna la Carturesti si o sa ne alegem fiecare cate o carte. Acum, nu-si mai desprinde ochii de pe biblioteca, deci sunt semne bune. 🙂

 4. Mi s-a parut geniala asta: “NU o sa-i dau numele (Universitatii), din respect pentru Spirtu Haret”. Am ras, desi ma cam enerveaza Cartarescu-omul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *