Există raiul găinilor?

 •  
 •  
 •  
 •  

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=chicken&iid=6125217″ src=”e/0/b/5/APER_SOC_AMBIANCE_6160.JPG?adImageId=12934593&imageId=6125217″ width=”500″ height=”333″ /]

Privind un pui zvârcolindu-se, un pui fără gât, din care sângele sărea precum serul dintr-o seringă, m-am gândit la viaţa scurtă şi sfârşitul nemeritat de dureros al acestuia, la dramatismul momentului şi obligaţia păsării de a servi prin destin stomacul uman. E bine sau rău să fii pui, să fii crescut şi îndopat numai pentru a deveni friptură, ciorbă sau altă delicatesă dintr-o carte cu reţete culinare? Mai mult decât atât, oare ştii, în timp ce ciuguleşti, că va veni momentul acela pe care nicio pasăre nu a apucat să-l povestească din perspectiva participantului direct, momentul acid care separă viaţa de nimic? Dacă eşti pui, conştientizezi că într-o zi n-o să mai fii, îţi dai oare seama că unii dintre prietenii alături de care te îngrămădeai la apă proaspătă au început să dispară? Ai conştiinţa morţii sau, chiar aşa, există un „rai al găinilor”? (Dan Lungu ar putea emite o părere la acest punct).

Sunt întrebări despre care unii ar putea să creadă că provin dintr-o minte prea odihnită şi neafectată de criză. Propun totuşi, aşa cum unii se întorc la popor precum vicioşii în Red District-ul din Amsterdam, să nu ne mai pese de chestiunile apăsătoare şi să revenim la natură coborând privirea către păsări. M-am uitat la un pui abia scurtat de cap şi mi-am pus întrebarea „ce se-ntâmplă, domle, cu sufletul puiului?”. E şi puiul o fiinţă, nu? Dacă e fiinţă, înseamnă că are suflet, nu? Păi, atunci, sufletul lui se duce în rai sau în iad, în funcţie de faptele bune sau rele pe care le-a comis „proprietarul” în timpul vieţii? Iar, de aici, derivă alte întrebări: 1. Există un rai şi un iad pentru păsări sau ele intră tot în spaţiile despre care ştim că sunt dedicate oamenilor? 2. Presupunând că există rai şi iad pentru păsări, cine împarte pe categorii sufletele de pui? Există fapte bune şi fapte rele şi în lumea aceea miniaturizată, în care programul impus prin ordin de zi înseamnă papa-caca-somn?

Citeşte şi:

0 comentarii la „Există raiul găinilor?”

 1. Referitor la sufletul vietuitoarelor altele decat oamenii, am citit de curand o stire in care se spunea ca un cercetator american a cantarit trupurile unor oameni inaintea si in momentul mortii. Si la fiecare individ a constatat ca in clipa in care se desprinde sufletul de trup greutatea corporala scade cu 23 g. A facut acelasi experiment si pentru caini si a constatat ca nu se produce nicio schimbare in ceea ce priveste greutatea. Explicatia a fost ca sufletul cainilor este curat, fara pacate care sa-l ingreuneze. Poate ar trebui sa fie facut experimentul asta si cu puii ca sa se stabileasca daca pacatele proprietarului ingreuneaza sufletul puiului, what do you think :)?

 2. Eu stiam de 21 de grame. E si un film excelent cu titlul acesta si semnificativ pentru un posibil raspuns.
  Dar nu stiu de ce am impresia ca si in Rai sufletele gainilor si ale altor animale lasate noua spre indestularea stomacului, parte a unui trup bicisnic si pacatos, servesc aceluiasi scop – sublimate!

  1. @Florin
   21 sau 23? E ca si cum, sufletul care pleaca pastreaza vreo 2 grame de carnita de pui intre masele. Asta daca sufletul mai are masele. 🙂

 3. eu cred ca exista raiul gainilor. acolo ajung puii, gainile outoare si din cand in cand una-doua de carne, alea mai cu mot. aa, si cocosii pintenati cu creasta rosie ca focul si mai putin batausi.
  va dati seama ce dimineti infernale trebuie sa fie in raiul gainilor? ce cotcodaceli si cucurigeli pe o mare-mare gramada de balegar? ce gaina sanatoasa la cap sa vrea sa traiasca intr-o asemenea harmalaie?
  pe de alta parte, nici iadul nu este mai breaz, cocosi luptatori, d-aia de care am vazut io in filme, mirosind a bautura, cu aripi sfasiate, creste mursecate, sange pe pereti.
  cat de gaina sa fii sa visezi dincolo de leustean si bors? cu taitei de casa cu ou 🙂

  1. @claudia
   Harmalaia despre care vorbesti poate ascunde multe matrapazlacuri. Cate intrigi nu se pot dezvolta in planul secund al cotcodacelilor, cate povesti de alcov n-ar putea scrie un puisor dibace intr-un rai al gainilor!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *