Bookfest

 •  
 •  
 •  
 •  

Am reuşit să ajung la Bookfest, ieri, în ultima zi. Drumul, criminal. Căldură ca-n Caragiale, iar domnul de la 11 bis era plecat. Betonul din faţa Romexpo se încinsese bine de tot, iar când am intrat în halele salonului de carte, m-am simţit ca-n rai (sau cum presupun eu c-ar fi raiul, cu multe cărţi). Răcoare, lume aşa şi-aşa, totuşi mai puţină decât în alte ocazii, şi standuri cât pot ochii să cuprindă. Cum stau prost cu orientarea, iar în hale n-am găsit nici muşchi sau licheni după care să identific nordul, am făcut dreapta şi am purces. Nu cu foarte mult entuziasm, pentru că buzunarul trăgea contra, dar am reuşit să duc la capăt un tur astfel încât, pe cât posibil, poftele să mi se potolească. Ce am remarcat:

–         Se mai cumpără cărţi, însă nu la fel ca acum doi ani. Oamenii cântăresc mai atent raportul calitate-preţ.

–         Reducerile s-au practicat mai mult la cărţile apărute acum câţiva ani. Bune şi alea. Totuşi, marea mea dezamăgire a fost Poliromul, la care nu am înţeles dacă s-a practicat vreo reducere. De pildă, mă interesa „Maseurul orb” de Cătălin Dorian Florescu, o carte apărută în 2007, de 336 de pagini, cartonată. Preţul? 55 de lei. Poate n-am văzut eu bine. Pe siteul editurii e 37 de lei. Dar nici la 37 n-aş fi luat-o.

–         Chiar dacă m-au mirat preţurile mari de la Polirom, acolo era şi cel mai aglomerat. Pe locul doi la mulţime strânsă buluc, Humanitas.

–         În afara celor două edituri menţionate, unde îţi cam dădeai coate pentru a răsfoi o carte, se circula destul de bine.

–         Cred că cel mai bine s-a vândut „Sfârşitul Ceauşeştilor”, de Cartianu. Se dădea ca pâinea caldă, câte trei-patru de om.

Dacă tot am pomenit de Cartianu, o fază amuzantă. Omul era la dat de autografe. La coadă, mai mulţi bătrâni decât tineri. Atmosferă paşnică. În preajma autorului, trei jandarmi (îmbrăcaţi în ţinuta specifică şi cu pistoale mitralieră la piept) dădeau impresia că aşteaptă scoaterea din TAB a cuplului. Din când în când se relaxau. Oricum, nu stăteau drepţi, nici n-aveau şef şi erau în starea aia dintre bună-dispoziţie şi plictis. La un moment dat, din lipsă de preocupare poate (cuplul Ceuaşeştilor întârzia), unul dintre ei a scos (nu vă speriaţi, nu s-a tras) două telefoane mobile şi a început să le butoneze. Un coleg de-al său, doar cu un aparat la dispoziţie a sunat pe cineva, pentru un fel de raport informal: „Da, mă, sunt la târgul de cărţi. Da, gagici peste tot!…” Restul nu am auzit sau dacă am auzit, o să-mi amintesc după ora 23.

Ce mi-am luat? Cartianu – “Sfârşitul Ceauşeştilor”, Constantin Ţoiu – “Căderea în lume”, Gheorghe Crăciun – “Frumoasa fără corp”, Pascal Roze – “Iţic” (asta a fost gratis după ce am completat un talon) şi Constantin Popovici – “Mamă, te rog să nu plângi”. În general, cărţi la preţ redus. Cea mai scumpă cred că a fost ultima menţionată, vreo 17 lei.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Bookfest”

 1. Uite un articol interesant despre ce ar trebui sa insemne un Targ de Carte si ce insemna candva, din cate imi amintesc eu de pe vremea Bookarest-ului de la Teatrul National: http://www.suplimentuldecultura.ro/index/continutArticolNrIdent/Actualitate/5888
  Ceva in stilul acesta, descris de Elena Vladareanu s-a incercat a se face prin Targul Alternativ de Carte (TAC), care s-a tinut la Uniunea Scriitorilor, la sfarsitul lunii mai, dar, inca prea timid.
  In strainatate, din cate mai stiu si eu, orice targ de tipul acesta (fie el de carte sau de bunuri de consum), este facut in primul rand pentru “a crea legaturi”. Numai la noi oamenii incearca sa epuizeze stocuri si sa faca profituri, cu minimum de eforturi (si aici ma refer mai ales la firmele care organizeaza targuri de acest tip, mai ales ca detin, din acest domeniu al expozitiilor, informatii foarte concrete, cum ca, de la an la an, se investeste tot mai putin in organizarea targului, in vreme ce chiriile pe standuri cresc, de la editie la editie).
  Ma rog, una peste alta, ca si Elena Vladareanu, eu m-am dus la targ sa cunosc lume si carti, asa ca nu am cumparat decat cartile pe care am vrut sa iau autografe ale autorilor (Sfarsitul Ceausestilor si Fata din Nazaret a lui Petru Popescu, desi pe aceasta din urma o aveam deja cumparata si citita)…

  1. @Constanta
   Acum doi ani, am prins targul de carte de la Bruxelles. Daca nu am nimerit intr-o zi speciala, atunci targul de carte pentru belgieni este tocmai asta, un targ. Erau mese si, pe mese, carti. De-a valma… In rest, vanzatori si cumparatori. Iar pretul cartilor era incredibil de mic. Incredibil. Ceva ce la noi e vreo 70 de lei, la ei era 1 euro (ma refer la un writers block, o carticica draguta de vreo 1000 de pagini cu idei pt scriitori).
   Sunt de acord ca e nevoie de zone pentru discutii si relaxare, dar pentru mine targul este targ. Daca vreau carti la pret de librarie, ma duc la librarie. Sigur, si a crea legaturi este important, dar cred ca targul este in primul rand al cititorului. Eu astept de la un targ reduceri de 50 la suta la cartile vechi de un an sau doi…

   1. Orice mi s-ar spune, eu tot vad in targ in primul rand un prilej de a crea legaturi… Mi se pare ca ar trebui sa fie un eveniment cu totul altfel, cu atat mai mult cand vine de vorba de carti si cultura… Poate ca asta mi se trage si de pe vremea cand, lucrand pe un salariu minim pe economie si ala platit avans-lichidare, nu prea imi permiteam sa cumpar carti nici macar cu ocazia reducerilor de targ, si-atunci gustam Bookarestul si Gaudeamusul ca evenimente culturale de exceptie, unde mergeam pentru a vedea scriitori in carne si oase, pentru a participa la lansari ascultand cu toata fiinta mea ce se spune despre o carte sau alta… Si, sincera sa fiu, sunt chiar fericita ca si acum pot merge la targurile de carte cu bucuria de a-i putea simti aproape si de a putea chiar vorbi cu scriitorii pe care ii admir, de a le impartasi parerea mea despre cartile lor, cum s-a intamplat, bunaoara, cu Petru Popescu la aceasta editie a Bookfestului sau cu Radu Aldulescu, la editia de anul trecut…

    1. @Constanta
     Exista si alte situatii in care se poate intra in legatura cu scriitorii. Festivalul de literatura e un exemplu… Stiu ca mai era si seara aceea super ‘Scriitorii de la Sosea”. Sau chiar lansarile, atunci cand e cazul. De ce neaparat targul pentru asa ceva? Sau, hai, fie, sa zicem ca si la targ poti sa cunosti scriitori. Dar de ce nu se pot reduce preturile cartilor mai vechi de un an? De ce pretul unei carti aparute de trei ani este mai mare la targ decat pe siteul editurii?
     La Bookfest Sibiu, Poliromul nu a fost. Acum, ce-a adus a fost ca-n librarii. Trist.

 2. Dar de ce ma intrebi pe mine de Polirom? Asta e problema Poliromului, nu a mea! Singura mea legatura cu aceasta editura o constituie faptul ca “scoate”, la ora actuala, opera unora dintre cei mai buni autori (Murakami, Nabokov, Philip Roth, Hemingway etc), pe care eu mi le comand de pe site, cu o reducere de 30%, “castigata” odata cu intrarea in Clubul Literaturii, dupa zece carti comandate pe site-ul editurii. Nu am nici o legatura cu politicile de marketing ale Poliromului si cu preturile pe care le practica! Deci nu vad de ce ma “certi” pe mine pentru felul in care s-au prezentat la Targ. Sigur ca ocazii de a intra in legatura cu scriitorii sunt multe: cenaclurile literare, serile de poezie si muzica de vinerea seara, de la Muzeul Literaturii (unde l-am si cunoscut, spre exemplu, pe extraordinarul poet Ioan Es Pop, pe care ti-l recomand cu multa caldura; este absolut minunata poezia sa; aaa, da, uite, la editia asta a Bookfestului, mi-am cumparat si o carte a sa…), mai noul TAC… Targul de carte este doar una dintre aceste multe ocazii… Si-apoi, nu cred totusi ca Petru Popescu sau Esterhazy vor veni foarte curand la “Sosea” sau la Festival…

  1. @Constanta
   Departe de mine pofta de polemica in legatura cu subiectul asta. Si mie mi-s dragi scriitorii si intalnirile cu ei. De asta incerc sa ajung la lansarile celor care ma intereseaza. Pe langa asta, imi place sa ma gandesc la faptul ca macar o data pe an pot sa ajung undeva de unde sa-mi procur cartile dorite la un pret mai convenabil. Targul e (sau era) o posibilitate. Daca nici de la targ nu pot sa cumpar la pret redus, atunci de unde. Tot de pe site?

 3. Am fost si eu la Bookfest sambata, pe la ora 17:30, cand dogorea soarele. Era foooaarte liber, asta mi-a placut, doar ca nu am avut dispozitie de cheltuiala. In plus, cam toate titlurile de la editurile care ma interesau afisau aceeasi reducere ca pe site… Nu am stat prea mult si n-am cumparat nimic. Intr-un fel, sunt mandra de mine. Alte dati as fi lasat vreo 3 milioane, si as mai fi umplut un raft de biblioteca cu “viitoare carti necitite”. Deci, I stand true to my belief ca si cumparatul de carti poate fi o chestie de dependenta- cam ca si fumatul. 😀 😀 Din fericire nu poti sa mori din asta.

  1. @Irina
   Pana anul asta si eu cumparam “cu kilu”. Dar sa stii ca pana la targul urmator le citeam pe toate. Probleme am cu cele care apar cu ziarele, e imposibil sa tin pasul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *