Astăzi soseşte din tipografie romanul de debut al lui Jose Saramago

  •  
  •  
  •  
  •  

Din comunicatul Editurii Polirom:

Manual de pictura si caligrafie constituie nucleul din care se vor dezvolta capodoperele ulterioare ale lui Jose Saramago,laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, in 1998, „unul dintre cei mai originali si mai remarcabili scriitori europeni” (Los Angeles Times). Publicat in 1977, Manualul de pictura si caligrafie este primul roman pe care Jose Saramago si l-a asumat ca reprezentativ pentru opera sa literara. Debutul scriitorului cu treizeci de ani mai devreme constase in publicarea altui roman, intitulat din motive publicitare de catre editor Terra do pecado (Pamintul pacatului), pe care multa vreme autorul a refuzat sa-l recunoasca, descriindu-l ca pe „o carte sedimentara, a unei vitale lipse de experienta“, care, totusi, in retrospectiva, indica ambitia tinarului autor de a deveni romancier.
The New York Times: „Putine personalitati literare de talia lui Jose Saramago s-au format intr-un astfel de mediu. Nascut in 1922, scriitorul portughez a crescut intr-un satuc aflat la aproape o suta de kilometri departare de Lisabona. Bunicii lui erau tarani saraci, iar Saramago si-a petrecut anii copilariei muncind la cimp, taind lemne si scotind apa. Dar in discursul de receptie a Premiului Nobel, el spune despre bunicul sau, Jeronimo, ca era omul cel mai intelept pe care l-a cunoscut vreodata. In serile de vara, isi aminteste scriitorul, dormeau amindoi sub un smochin, iar imaginatia copilului era hranita cu «legende, fapturi fabuloase si spaime». Acest murmur neobosit al amintirilor a fost izvorul din care s-a nascut universul sau literar.”

Urmatoarele traduceri care vor aparea la Polirom in seria de autor „Jose Saramago”sint controversatul roman Cain si volumul de eseuri Calatorind prin Portugalia

Citeşte şi:

0 comentarii la „Astăzi soseşte din tipografie romanul de debut al lui Jose Saramago”

  1. Eu am citit doar “Intermitentele mortii”. Cu amendamentul ca nu-mi plac “cartonatele” – din motive de spatiu (in biblioteca si poseta), de pret si de frustari legate de necesitatea de a le dezbraca pentru lectura – ce mai recomanzi?!

    1. @divagatii
      Eu am citit “Evanghelia dupa Isus Cristos”, “Orbirea” si “Toate numele”. Mi-au placut toate. Sunt diferite ca abordare si tema, dar au un farmec aparte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *