Mulţi vânzători, puţini anticari

 •  
 •  
 •  
 •  

Cumpăr rar de la anticariate, dar atunci când o fac, îmi place să văd că omul de la care cumpăr chiar se pricepe, adică îmi oferă alternative, face conexiuni şi-mi aduce informaţii noi. Anticarul nu poate fi la acelaşi nivel cu vânzătorul de zarzavat care nu-ţi dă pungă dacă iei numai doi morcovi. Vânzătorul de carte ştie cine a scris „Codul lui Da Vinci”, dar şi „Simion Liftnicul” sau „Muntele vrăjit”. Apoi, n-o aşază pe Sandra Brown lângă Gunter Grass sau pe Mircea Eliade lângă Pavel Coruţ.

Aseară, am fost dezamăgit de o vânzătoare de cărţi din Drumul Taberei. O persoană căuta „Persuasiune” de Jane Austen, o carte care, din câte se pare, nu figura în „catalogul” de vânzări al tonetei, aşa că vânzătoarea a pus mâna pe telefon şi a întrebat de ea la un coleg: „Auzi, cineva întreabă de Presuasiune. Ai cumva Presuasiune?” Negativ. Mi-a fost clar că nici celălalt nu a înţeles greşeala vânzătoarei, că altfel ar fi corectat-o. Oricum, cred că nu a fost de găsit nici „Presuasiune” şi nici „Persuasiune”. Asta-i ca-n fotbal: mulţi sunt jucători de fotbal, mai puţini sunt fotbalişti. Mulţi sunt vânzători de cărţi, mai puţini sunt anticari.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Mulţi vânzători, puţini anticari”

 1. Iti dai seama ca tu ai pretentii neavenite de la o persoana pentru care vanzarea de carte e doar un mod de a-si castiga painea.
  Pentru ca nu toti copii sunt “presuadati” de mici sa citeasca, ca e fain.
  Cred ca singurele librarii si anticariate care pot oferi servicii suport decente ar putea fi cele proprietate privata, adica ridicate si mentinute din pasiune. Pe care sa le vizitezi stiind ca poti purta o discutie la obiect iar librarul/anticarul sa te stie pe tine si preferintele tale.
  Daca intalnesti vreuna de asta prin oras nu tine informatia doar pentru tine, rogu-te! 🙂

  1. @divagatii
   Una dintre librariile la care te referi cred ca este Humanitas din Sibiu. De fiecare data cand am ocazia sa merg acolo, primesc recomandari (decente, nu e vorba de pisalogeala) si mi se raspunde la orice intrebare cu politete ardeleneasca. In rest, poate Carturesti Verona mai e asa, datorita locatiei… Anticariate din astea nu cunosc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *