Căpitani de aprilie

  •  
  •  
  •  
  •  

Cu referire la ziua de 25 aprilie 1974, adică la Revoluţia Garoafelor. Un film selectat pentru Festivalul de la Cannes din anul 2000 care a încercat să redea puţin din drama acelei zile, în urma căreia Portugalia s-a despărţit de regimul dictatorial al lui Salazar, continuat de Caetano (Salazar a început în 1933, cu politica Estado Novo – New State, şi în septembrie 1968 a fost urmat de Caetano, ca preşedinte al Consiliului de Miniştri).

M-a interesat filmul ăsta pentru că practic e vorba despre o lovitură de stat bazată pe o revoltă a militarilor. De acolo vine şi titlul. Militarii s-au revoltat împotriva unor măsuri luate de conducerea Caetano, tot mai strânsă cu şurubul de tulburările din provinciile portugheze. E chiar comic modul în care e prezentat marşul unei coloane de tancuri dinspre un orăşel către Lisabona, un marş în care coloana este nevoită să oprească la semafor (pe bune, chestia s-a întâmplat şi în realitate). De bază e povestea a doi căpitani – unul întors din Africa îşi găseşte soţia îndrăgostită de altul, iar celălalt este motorul întregii acţiuni. Al doilea, căpitanul Maia, e jucat de Stefano Accorsi, un tip care mi se pare că seamănă izbitor cu scriitorul Matei Florian.

Stefano Accorsi
Stefano Accorsi
Matei Florian
Matei Florian

Bună combinaţia de dramă şi umor. Unele scene sunt memorabile (confruntarea dintre Maia şi un general este teribilă – vezi mai jos, apoi oamenii care pun garoafe pe ţevile armelor, femeile care, pe lângă „libertate” strigă „sexul liber” şi „vrem bărbaţi în bucătărie” etc.). M-aş uita din nou la filmul ăsta şi vi-l recomand cu plăcere mai ales că vă poate introduce puţin în istoria recentă a Portugaliei.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bjcXLNxu6jI]

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *