Excesul de bani dăunează grav fericirii

  •  
  •  
  •  
  •  

[picapp align=”center” wrap=”false” link=”term=carlos+tevez&iid=9861719″ src=”http://view2.picapp.com/pictures.photo/image/9861719/carlos-tevez-manchester/carlos-tevez-manchester.jpg?size=500&imageId=9861719″ width=”500″ height=”356″ /]

 

Un site construit să nască frustrări şi invidie calculează câştigul vedetelor în timp real în funcţie de salariul anual. La ora 12:07, am intrat pe pagina care-i calculează venitul lui Carlos Tevez. La 12:18, deja trecusem de bariera a 2000 de lei. Cum ar veni, Tevez, indiferent ce a făcut la ora la care am intrat eu pe site, a câştigat un salariu românesc acceptabil în numai 11 minute. Nu ştiu cu ce s-a ocupat în cele 11 minute, dacă s-a uitat la vreun filmuleţ pe laptop, dacă a făcut câteva mişcări de relaxare a organismului în vederea antrenamentului de mai târziu sau dacă a vorbit la telefonul mobil cu soţia ori cu cele două fiice ale sale. Practic, şi când doarme, Tevez câştigă la fel. Salariul său anual la Manchester City este de peste cinci milioane de euro. Nu contează ce vise are, cât gel îşi întinde pe păr sau dacă intră cu stângul pe gazon.

În urmă cu ceva vreme, fotbalistul Carlos Tevez, obiectul unui contract de vânzare-cumpărare între cele două echipe din Manchester, United şi City, îşi amintea de copilăria lui crudă din cartierul Fuerte Apache, în apropiere de Buenos Aires: „În copilărie, erau adesea cadavre pe stradă, în drumul spre şcoală”. Carlito n-a putut să uite nici ziua când s-a întors acasă, iar părinţii lui se certau. N-aveau ce mânca.

Recent, Tevez a ieşit în presa din Anglia cu o declaraţie mai puţin întâlnită în cazul cuiva care câştigă uluitor de mult pentru faptul că aleargă după o minge şi o loveşte, ce-i drept, mai bine decât mulţi alţii. „Sunt bătrân şi am început să mă gândesc la nişte lucruri… Joc în această ţară de cinci ani şi n-am petrecut niciun Crăciun alături de familie. Daţi-mi voie să vă spun că nu mă simt deloc bine ca fotbalist. Poate o să mă trezesc într-o zi şi-o să spun gata, fără fotbal!

Aşa e soarta. Bună cu unii, crudă cu alţii. Dincolo de talentul incontestabil al acestui tânăr argentinian (chiar dacă se simte bătrân, are numai 26 de ani!), iese în relief sinceritatea, mai ales dacă ne gândim la tiparul fotbalistului român, obişnuit să se mintă pe sine că are talent şi să-i păcălească pe alţii că ţurca pe care o practică se numeşte fotbal. Când ajungi să câştigi precum Tevez, probabil că vezi altfel realitatea. Interesant e că banii rămân o problemă, chiar dacă ai atât de mulţi încât nu-i poţi număra. Ai bani, dar n-ai familie sau sărbători. E ca în reclama cu sarea, zahărul şi grăsimile. Excesul de bani dăunează grav fericirii.

Totuşi, în pofida eventualelor probleme cu număratul, am convingerea că mulţi dintre noi şi-ar dori să facă un schimb, măcar de o zi, cu Tevez. Apropo, pe zi, salariul lui la City e de 21400 de euro. Şi nici nu vreau să văd cât a câştigat el până la 13.09, ora la care salvez şi închid articolul.

Publicat în “Observatorul militar” din 21 octombrie 2010.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *