Crimă şi pedeapsă

  •  
  •  
  •  
  •  

Dostoievski a dezvoltat un roman dintr-o ştire ruptă parcă din cele de la ora 5. Un student ucide cu toporul două femei.

Romanul explică motivele pentru care Raskolnikov a comis cele două crime şi-l urmăreşte pe student pe drumul vindecării psihice.

Construcţia m-a impresionat. Nu ţin minte să mă fi plictisit vreo clipă, mai ales că suspansul este permanent întreţinut până la ultimele pagini. Şi, pentru că nu ştiam nimic despre acţiunea romanului, am fost alimentat permanent exact cu doza de imprevizibil de care are nevoie un scriitor pentru a dezvolta o relaţie intimă cu cititorul. Chiar şi atunci când Raskolnikov merge la poliţie pentru a se preda, Dostoievski îl scoate din secţie, ca pentru a-i mai oferi un moment de libertate a deciziei. Atunci am crezut că Raskolnikov nu va merge la închisoare. Însă…

Peste toate, cred că cel mai tare m-a marcat talentul lui Dostoievski de a-l caracteriza pe Raskolnikov, un ucigaş, dacă dăm la o parte toate învelişurile estetice. Ei bine, mi se făcuse milă de Raskolnikov… Sper să nu îngrozesc pe nimeni, dar Dostoievski m-a făcut să înţeleg cum de un tânăr normal, peste medie ca inteligenţă, ajunge să ucidă. Orice om are “gena” crimei în el. L-am compătimit pe Raskolnikov. L-am crezut când se căia. Am simţit că mă doare când îi spunea mamei să se roage pentru el. El, necredinciosul, criminalul.

Nu e nimic mai greu în lume decât sinceritatea şi nu e nimic mai uşor decât linguşirea. Dacă în cazul sincerităţii este o părticică infimă de falsitate, atunci se produce disonanţa, iar după aceea urmează scandalul. Dacă însă în cazul linguşirii totul este fals, ea totuşi e plăcută şi este ascultată nu fără mulţumire, deşi una grosolană, dar mulţumire. Şi cât de grosolană ar fi linguşirea, neapărat în ea, cel puţin, o jumătate pare adevărată. Şi asta indiferent de educaţie şi de stare socială. Până şi pe o vestală poţi s-o ispiteşti prin intermediul linguşelii. Ce să mai vorbim despre oamenii obişnuiţi!

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *