Copilărisme

Sunt între două vârste, dar arăt mai tânăr decât anii din buletin. Îmbrăcat sport şi proaspăt bărbierit, la chioşc sunt apelat cu „băiatul”. Cu o ţinută ceva mai elegantă, eventual cămaşă şi pantofi, mi se spune „domnul”. Nu mai spuneţi că haina nu-l face pe om. Minţiţi copiii.

În altă ordine de idei, dar cumva legat de ce am scris anterior, îmi dau seama de modul în care sunt privit de cei din jur prin prisma modului în care sunt numit. Nu ştiu dacă sunt singurul care reacţionează aşa (cred că e o chestie analizată deja psihosociologic), dar mă simt mai aproape de cel care mă strigă după prenume. Dacă prenumele mai este şi diminutivat, mă gândesc deja la numărul de perechi de şosete pe care le-am împărtăşit cu respectivul. Nota cea mai slabă în acest pseudoclasament o primesc cei care-mi spun pe nume. Sunt reci, seci şi îndepărtaţi.

Cred că felul în care te adresezi spune multe şi despre tine. Oare ce zice despre mine faptul că nu pot vorbi la pertu cu unul mai în vârstă? Peste o marjă de vreo cinci ani, folosesc „dumneavoastră”. Asta până la, să zicem, o eventuală apropiere, o cunoaştere mai îndeaproape.

Pe de altă parte, simt un disconfort când mi se spune de nu ştiu câte ori pe zi „domnul”. Respectul parcă mă îmbătrâneşte. Aş trăi într-o lume în care să fiu veşnic „băiatul” şi să mă pot adresa tuturor cu diminutive. Deh, copilărisme!

Citeşte şi:

0 comentarii la „Copilărisme”

 1. Tinere, nu esti de loc intre doua varste!Conform optiunilor general exprimate de sociologi si antropologi contemporani, tineretea se intampla pana pe la 45 de ani. Uite, eu ma refer la colegii mei (23-30 de ani) ca la ”copiii”. Singurul usor stresat de apelativ este seful meu – 30 de ani. O cunostinta de a mea – 32 de ani – pisat de mama sa care il tot intreba cand are de gand sa se insoare i-a raspuns: ”Ce, sa-mi stric copilaria?”
  Si pe urma, draga Costi, varsta este doar o stare de spirit.

  1. @divagatii
   Ca sa vezi chestie! O colega imi spune “copilul”. Si chiar imi place lucrul asta.
   Spun ca sunt intre doua varste din cauza pragului psihologic de la 30. It’s comin’!
   Altfel, ma simt bine copil langa copilul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *