Din ţara campioanelor mondiale

  •  
  •  
  •  
  •  

Greu găsesc după weekendul trecut o veste mai bună decât asta: o echipă românească, formată pe trei-sferturi din steliste, a câştigat un titlu mondial. Este vorba despre scrimă, mai exact spadă, adică arma la care se punctează indiferent de zona corpului.

Scriem despre ele rar. Motivul contează foarte puţin în momentul acesta. Important este să spunem un „jos, pălăria, domnişoarelor!” şi, eventual, să facem un drum scurt până la Paris. Să mergem relaxaţi la o terasă, indiferent care, că toate sunt cam la fel, să cerem o cafea sau un ceai şi, fără să ne gândim la câţi euro vor fi pe nota de plată, să zâmbim cu subînţeles către trecători. „Suntem din ţara campioanelor mondiale!”. În câte dimineţi avem ocazia să trăim aşa ceva?

Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Simona Alexandru şi craioveanca Loredana Iordăchioiu fac parte dintr-o familie nu prea bine văzută. Mai toţi sunt atraşi de poleiala fotbalului, aşa că a te apuca de scrimă pare un salt în necunoscut, o nebunie de copil tentat să încerce altceva. Apoi, familia scrimei este săracă. O spune chiar Ana Brânză în Evenimentul Zilei: „Am câştigat bine pentru că am obţinut medalii. Dar, dacă nu te impui la un Campionat Mondial sau la Olimpiadă, e greu”.

Ca bărbat, nu poţi să crezi decât că, atunci când aleg scrima, fetele iau în calcul eleganţa costumului. Albul acela imaculat le aminteşte probabil de lumea copilăriei şi de o promisiune-răspuns. „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” „Doctoriţă…” Spada e ceva mai lungă decât bisturiul, dar frumuseţea şi eleganţa sportului au, fără îndoială, legătură cu delicateţea unei operaţii. Este vorba despre o poveste în care numai învingătorii zâmbesc.

Luptând pe planşă, Simona Alexandru şi-a dat seama că nu ar vrea să se mute din România niciodată. „Când ai spada în mână simţi că poţi cuceri lumea”, îi susţine hotărârea colega ei de la Steaua, Anca Măroiu. La rândul ei, Ana Maria Brânză a spus în Gazeta Sporturilor că, la Paris, a descoperit cum patru persoane pot deveni una singură… Dacă le urmăreşti pe fete, primeşti lecţii de viaţă şi-ţi dai seama că scrima este un sport al inteligenţei. S-o recunoaştem cinstit: nu sunt doar frumoase, ci şi deştepte!

Fetele acestea au câştigat aurul mondial, dar dincolo de acest fapt, au demonstrat cum prin valoare şi spirit de echipă se poate ajunge deasupra lumii. Fără să mişcăm un deget, ele ne-au oferit un motiv de satisfacţie. Au fost mai tari decât fetele din Ucraina, Franţa, Coreea de Sud şi Germania şi ne-au oferit o dimineaţă de sâmbătă, prinsă între finala de vineri şi ziua de salariu, în care ne-am permis să zâmbim. „Suntem din ţara campioanelor mondiale!”  Dacă ajungeţi la Paris, gândiţi-vă şi la asta.

Publicat în “Observatorul militar” din 17 noiembrie 2010. Sursa foto: adevarul.ro.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *