Bărbaţi care urăsc femeile

  •  
  •  
  •  
  •  

Puţine au fost cărţile care m-au prins atât de uşor şi de bine în mrejele lor. Am cumpărat „Millennium 1” în varianta oferită de Gazeta Sporturilor (2 volume) mai mult din curiozitate şi pentru că toată lumea vorbea despre Stieg Larsson la superlativ. Mi-am dat seama de ce. Oricât aş fi încercat pe parcursul lecturii să „bag strâmbe”, să găsesc chichiţele unei cărţi slabe, sunt nevoit să spun că Larsson mi s-a părut un mic geniu.

„Millennium 1” nu este Raiul pe pământ. Asta v-o spun sigur. Dar e o carte scrisă atât de bine că pare o problemă de matematică rezolvată impecabil. Ce cred că a ajutat-o să devină foarte populară a fost limbajul accesibil. Apoi, lupta dintre bine şi rău, suspansul întreţinut continuu prin fraze scurte, fără metafore redundante, şi senzaţia că nu eşti păcălit, că autorul şi-a respectat de la un capăt la altul al romanului promisiunea desprinsă din primele pagini.

Mikael şi Lisbeth, eroii primei părţi şi ai ciclului de romane intitulate Millennium, sunt foarte apropiaţi de realitate, deşi fiecare deţine unele calităţi în plus faţă de omul comun. El e ziaristul-maniac-principial care scrie mereu în slujba binelui şi nu face concesii nimănui. Ea e o tipă anorexică, fără familie, dar cu o memorie extraordinară şi o capacitate ieşită din comun de a se infiltra în secretele informaticii. Împreună, cei doi reuşesc să dea de capătul unei poveşti legate de dispariţia lui Harriet, o adolescentă din familia nobilă Vanger.

Sunt tentat să mă apuc imediat de Millennium 2 şi 3, dar o să las puţin între volume, pentru „oxigenare”, să zicem, sau, dacă vreţi, pentru strângerea fondurilor necesare. Oricum, ideea e că, după mine, Stieg Larsson merită toţi banii în caz că vă plac romanele pline de suspans şi realitate.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Bărbaţi care urăsc femeile”

  1. Fata care s-a jucat cu focul … Terminat! Pauza de oxigenare, cum zici tu, si apoi, Castelul din nori s-a sfaramat. Nu credeam ca pot citi 750 de pagini in 3 zile 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *