Mas que un club

  •  
  •  
  •  
  •  
Foto: marca.com
Foto: marca.com

N-am cum să-mi amintesc de o echipă mai frumoasă decât Barcelona, cea care aseară a râs de Real Madrid în cel mai dulce mod cu putinţă. În mai bine de două decenii de privit la fotbal, nu cred să fi văzut o echipă la fel de ingenioasă, de electrizantă, de atrăgătoare. Barcelona lui Guardiola este perfecţiunea în fotbal, aşa cum mi-o imaginam în copilărie. De asta nu mi se pare deloc exagerată catalogarea Barcei drept cea mai bună echipă din istoria fotbalului. Nu ştiu ce a fost înainte de anii 80 decât din cărţi şi câteva filme documentare, dar raportat la rapiditatea cu care se joacă astăzi, la cerinţele fotbalului modern, mi-e greu să cred că a existat vreodată  un sistem care să se fi apropiat de ceea ce propune Barca.

Jucători crescuţi şi promovaţi în cadrul clubului. Antrenorul, de asemenea, fostă glorie ca jucător, avansat pe banca tehnică. Suporteri incredibili. Stadion magic. Arătaţi-mi punctul slab al acestei grupări. Nu, nu vă irosiţi timpul căutând, el nu există. Barcelona e mai mult decât un club. Mas que un club.

Dacă nu vă place fotbalul, dacă fotbalul vă plictiseşte şi nu înţelegeţi care-i treaba cu alergatul ăla nebun al balonului dintr-o parte în alta a unui covor verde, priviţi un meci de-al Barcelonei. Veţi înţelege că există artă şi în fotbal. Şi eventual căutaţi înregistrarea meciului de aseară, în care Barcelona a învins echipa „specialului” Mourinho cu 5-0. Veţi vedea, aşa cum îi spunea astăzi de dimineaţă un puşti de şcoală generală bunicii lui, o lecţie de fotbal.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Tza8r36oseo]

Citeşte şi:

0 comentarii la „Mas que un club”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *