Shahla, un Raskolnikov feminin

  •  
  •  
  •  
  •  

Una dintre cele mai şocante ştiri din ultima vreme a fost cea a unei execuţii din Iran. Multă lume cunoaşte deja cazul, mai ales că a făcut destulă vâlvă internaţională încât să ajungă şi prin paginile ziarelor noastre. Urmărind filmul evenimentelor, am fost marcat de alt lucru decât execuţia în sine. Să mă explic.

Shahla Jahed (40 de ani) a fost condamnată la moarte prin spânzurare pentru că, în 2002, ar fi înjunghiat-o mortal pe soţia amantului său, fostul fotbalist iranian Nasser Mohammad Khani. A fost executată la începutul acestei luni, după vreo opt ani de închisoare. Între cei care au urmărit execuţia s-a aflat şi Nasser, iar cel care i-a tras scaunul femeii a fost chiar fiul victimei.

Am urmărit aproximativ 50 de minute de film cu procesul şi diverse alte secvenţe video cu Shahla şi Jahed. Nu mi-a fost clară vinovăţia femeii, de asta nu înţeleg de ce atâta grabă cu decizia. E adevărat, în prima fază a procesului, Shahla recunoaşte crima şi chiar face filmul „acţiunii”, numai că ulterior a dat înapoi şi a spus că se consideră ţinta unui complot din partea prietenilor lui Jahed. Ea ar fi fost chemată la adresa victimei şi ar fi găsit-o ucisă…

Pe de altă parte, vreau să punctez o idee: bărbatul, adică amantul, este absolvit de orice vină. El primeşte doar 74 de lovituri de bici pentru că ar fi consumat droguri cu criminala. El asistă la proces, aparent îndurerat, dar mi se pare că ascunde ceva. El ştie mai mult decât spune. Ba, de fapt, el nu spune mai nimic. Într-un filmuleţ realizat cu doi ani înaintea crimei, Jahed apare întins pe o canapea. Shahla, amanta, îl filmează. Jahed e plictisit. Aruncă un ursuleţ de pluş. N-are chef de Shahla. În alt filmuleţ, el vizitează casa în care a locuit fosta lui soţie, victima. Caută printre lucrurile ei şi este străbătut de câteva momente, patetice, cred eu, de emoţie.

Astăzi, Jahed trăieşte şi e liber, iar Shahla e îngropată alături de vina crimei. Dacă aveţi răbdare, vă rog să urmăriţi filmele ataşate şi să vă exprimaţi părerea. Tipologic, Jahed şi Shahla mi se par două personaje foarte bune pentru un roman. Dacă l-aş citi, aş ţine cu Shahla, un fel de Raskolnikov feminin. Mi-a plăcut că, femeie fiind, n-a ezitat să-l contreze pe judecător şi să-şi susţină punctul de vedere.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=52Czda3tr4I]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qBAHHu6XP3k&feature=related]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RQZqqD9v_Ek&feature=related]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9O7Sqtaggfg&feature=related]

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *