Tulpan

  •  
  •  
  •  
  •  

Asa este un tânăr care tocmai şi-a încheiat stagiul militar în marina rusă şi, întors lângă familia sa din stepa statului Kazakhstan, încearcă să-şi facă un rost, să-şi găsească soţie. El stă alături de sora lui, Samal, care e căsătorită cu un cioban, Ondas, un tip dur, care nu prea-l ia în serios pe Asa – nu are încredere în el şi preferă să nu-i solicite ajutorul chiar dacă are nevoie. Samal şi Ondas au trei copii, iar mediul în care locuiesc este caracterizat de foarte mult praf, vegetaţie săracă şi vânt persistent. Din peisaj nu lipseşte Boni, prietenul lui Asa, un tip foarte simpatic, cu dantură aurită şi tractor doldora de poze cu femei dezbrăcate.

Singura şansă pentru Asa se numeşte Tulpan, unica fată singură din regiune. „Fără soţie, nu primeşti turma”, îi zice Ondas lui Asa, aşa că visul căsătoriei este fundamental pentru Asa. El merge în peţit, numai că, iniţial, este refuzat. Tulpan nu-l place pentru că are urechile mari.

Filmul, câştigător al premiului „Un certain regard”, la Cannes 2008, este alături de Asa în încercarea lui de a o convinge pe Tulpan că viitorul lor este doar împreună. Chiar dacă filmul are o mulţime de faze memorabile, probabil nu aş fi scris despre el dacă nu aş fi simţit că trebuie să fac asta în timpul ultimelor cinci-zece minute… Şi spun doar că a fost o scenă în care, în locul lui Asa, confruntat cu decizia de a pleca sau nu din stepă, mi-am amintit de mine, cel din urmă cu câţiva ani. De fapt, e vorba despre toţi cei care au un vis sau care simt că trebuie să meargă pe un drum diferit de cel al familiei. Este un film rar şi înduioşător.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=naT9O8X13Ko]

Citeşte şi:

0 comentarii la „Tulpan”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *