Dragă Teodora,

 •  
 •  
 •  
 •  

Cum ai fost singura persoană care şi-a manifestat interesul pentru galeria foto „Bruxelles”, mă adresez ţie direct, cu scuzele de rigoare – s-ar putea ca alţi doi-trei cititori să-şi arunce privirea peste rândurile astea. Am întârziat câteva zile cu postarea asta din lipsa timpului. Nici acum n-am prea mult la dispoziţie. Un Murakami, pe care-l mai cheamă şi Haruki, îmi face cu ochiul de pe o copertă pe care mai scrie „1Q84”. Înţelegi?

Experienţa Bruxelles a fost ca reîntâlnirea unei persoane foarte dragi. Mai fusesem acolo în urmă cu vreo trei ani şi am retrăit atmosfera aceea cu o plăcere imensă. Nu ştiu dacă ai fost vreodată la Bruxelles – dacă nu, îţi doresc din tot sufletul – dar e bine să ştii că sentimentul pe care-l ai refugiindu-te în La Grand-Place după ce treci prin câteva străduţe înguste împopoţonate cu magazine pline de ciocolată şi biscuiţi sau de terase doldora de turişti este incomparabil. E acolo o intimitate ca de peşteră. Şi, chiar locul este foarte frecventat, ai impresia că piaţa aceea e a ta şi numai a ta, măcar pentru câteva minute, şi-ai vrea s-o furi, s-o bagi în rucsac şi s-o iei la vale, să treci pe lângă Maneken Pis în fugă aruncându-i doar câteva cuvinte. Băieţelul n-ar veni după tine, că trebuie să facă pipi şi-n următoarele decenii sau secole, pentru milioanele de japonezi cu aparate de fotografiat. Dar sigur ai fi încântată de pasul tău rapid pe străduţele civilizate care prind între ele, ca între acolade, biserici, magazine, terase, statui şi piaţete.

La experienţa reîntâlnirii cu oraşul, am avut plăcerea de a vizita şi librării, de a strânge „ca românul”, vreo zece semne de carte (gratuite) de la Sterling Books – The English Bookshop in the Heart of Brussels, un loc pe care sunt convins că ţi-ar plăcea să-l vezi. Şi-apoi, au mai fost pisicile şi păpuşile negre din ferestre, mes amis – les roumains pe care i-am văzut bând bere în tramvai sau cântând la vioară aproape de La Place d’Espagne, şi senzaţia că, indiferent cât de frumos ar fi oraşul, tot de ţara mea murdară mi-e dor. De limba română şi de pulsul unei comunităţi care vibrează. În Bruxelles, trecând peste toată frumuseţea locului şi peste plăcerea drumului zilnic de la periferie către centru, am trăit senzaţia că belgianul este rezultatul unui experiment prin care i s-au tăiat stimulii de gălăgie, de auto-afirmare. În afara zonelor populate de arabi, e prea multă aliniere, prea mult consens, deranjant de multă ordine. Le-am dat dreptate celor care spun că dacă te speli zilnic pe cap, nu faci deloc bine.

Sigur că, la întoarcere, avionul românilor era singurul de pe listă cu o întârtiere de o oră şi sigur că am revenit în Bucureştiul cu temperatură ridicată şi oameni care încă n-au găsit scara de ieşire de la subsol. Dar… asta e. Mă bucur să fiu aici şi să mă gândesc la măreţia din La Grand-Place, la pipilică ăla micu şi la coperţile lui Murakami, mult mai bune decât cele de la Polirom.

Cam atât pentru azi. Ţi-am zis că mă aşteaptă Haruki. Iar dacă ai citit scrisoarea şi nu te cheamă Teodora, măcar intră aici, ca s-o cunoşti pe adevărata destinatară.

Au revoir!

Citeşte şi:

0 comentarii la „Dragă Teodora,”

 1. Dragă Constantin,
  Iată-mă citind epistola de la tine şi admirând pozele.
  N-am fost la Bruxelles. Dar am recunoscut imediat (cel puţin) următoarele două sentimente:
  1. “şi-ai vrea s-o furi, s-o bagi în rucsac”
  2. “indiferent cât de frumos ar fi oraşul, tot de ţara mea murdară mi-e dor”
  Altfel, da, mi-ai stârnit curiozitatea să calc cu propriile-mi tălpi prin La Grand-Place, să-l văd pe “pipilică ăla micu” şi să adun cu mâna mea semne de carte de la Sterling Books.

  Mulţam,
  T.

  P.S. Înţeleg perfect treaba cu Murakami.

  1. @Teodora
   N-am zis nimic de transportul in comun. Cam scump, dar controlorii sunt transparenti, iar punctualitatea extraordinara. Cand aud “plata biletului de calatorie se regaseste in calitatea serviciilor…” imi amintesc de Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *