Poţi să alungi orice câine care vrea să te muşte?

 •  
 •  
 •  
 •  

Prietenul meu alerga împreună cu un coleg pe aleea din campus. Era târziu sau dimineaţa devreme, nici el nu mai ştie bine. După o curbă, câţiva câini şi-au făcut simţită prezenţa. Nişte puncte maro în depărtare, apoi s-au auzit mârâiturile, după care au avut „eye contact”. Alergătorii s-au oprit speriaţi. În faţa lor, la câţiva metri, colţii fiarelor luceau de foame. Fără să se mai consulte – oricum, nu era timp de brainstormig – cei doi au făcut stânga-mprejur şi au luat-o la fugă în tentativa disperată de a bate recordul la viteză. În timp ce alergau, Dumnezeu era acolo. Parcă le asculta rugăciunile rostite printre gâfâieli. Numai un câine mai alerga după ei. La un moment dat, mi-a spus prietenul meu, şi-a amintit de sfatul cuiva: „Dacă te urmăreşte o haită de câini, nu dispera, nu fugi de ei, nu te opri. Aleargă spre ei şi-o să vezi că se sperie, chiar dacă par fioroşi”. Cum nu mai era mult şi ecartul dintre urmăritor şi urmăriţi s-ar fi spulberat, prietenul meu s-a întors brusc şi a început să alerge în direcţia câinelui. Pentru câteva secunde a rămas singura fiinţă în mişcare, la mijlocul distanţei dintre câine şi amicul său. Amândoi, cu gurile căscate, priveau uimiţi această schimbare de roluri. Apoi, câinele s-a întors, la rândul lui, şi s-a îndreptat în salturi către haita aflată deja în „joc de glezne”.

Poate că aşa e şi în viaţă, i-am spus prietenului. Când alţii latră la tine şi îţi dau impresia că doar o clipă te mai separă de muşcătură, întoarce-te şi aleargă spre ei. Văzându-te puternic, or s-o ia la fugă speriaţi.

Aş fi scris despre această pildă în urmă cu câteva zile, atunci când mi-a fost povestită. Numai că, uneori, e bine să aştepţi momentul. Iar când vine, nu-ţi rămâne decât să prezinţi faptele şi să încerci să le înţelegi, dacă nu cumva nu e nimic de înţeles.

Când a murit Laurenţiu Chiriţă, pilotul căzut cu MiG-ul într-un accident la Câmpia Turzii, am făcut legătura, tot aici, cu un articol pe care l-am publicat la începutul lui 2008. Aveam acolo o fotografie cu familia lui Laurenţiu. El, soţia şi băiatul. Ieri, într-un accident de maşină, a murit şi Claudia, soţia lui. Iar din fotografia aceea, din care zâmbea fericită familia Chiriţă, a mai rămas numai băiatul. Şi, imediat ce am aflat vestea, am făcut legătura dintre aceste destine tragice şi povestirea prietenului meu. Dacă totul ar fi atât de simplu şi am putea toţi să ne întoarcem şi să alergăm după câinii care ne latră… Ce să-i spui acelui băieţel care în ultimul an a rămas şi fără tată şi fără mamă? Du-te şi aleargă împotriva câinilor? Cum să nu se lase muşcat?

Citeşte şi:

0 comentarii la „Poţi să alungi orice câine care vrea să te muşte?”

 1. Povestea cu câinii este foarte adevărată şi este şi o parabolă extraordinară pentru viaţă. E un concept de dezvoltare personală chiar 🙂 Foarte frumos ai scris. Despre ultima parte eu nu am cuvinte şi nu ştiu cine are răspunsuri.

 2. aş putea să-l ajut cu ceva pe copil? nu-i ştiu vârsta, nu ştiu nimic despre el, dar dacă se poate face ceva pentru el, oricând, cu drag, pentru ca să înţeleagă că viaţa are nu numai tristeţe ci şi puţină alinare, pentru cei greu încercaţi.

  1. @eumiealmeu
   Chiar nu stiu daca puteti ajuta. Cel mai bine pentru a lua legatura cu el este sa va adresati MApN. Copilul are doar vreo sase anisori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *