Cum vi se pare suma de 400 de euro pentru un interviu?

 •  
 •  
 •  
 •  

Update:

Nu am închis sesiunea de comentarii la această postare, dar mi se pare politicos să vin cu nişte detalii, din moment ce nu mai puţin de opt persoane şi-au lăsat deja părerea.

– până la scriitorul respectiv, niciuna dintre personalităţile cu care am încercat să fac un interviu pentru „Observatorul militar” nu a cerut bani; dimpotrivă, cele mai multe s-au declarat onorate de propunere; până la scriitorul căruia am preferat să nu-i scriu numele, au răspuns pozitiv, printre alţii, Ilie Năstase, Octavian Bellu, Dan Lungu, Antoaneta Ralian, Radu Paraschivescu sau Vasile Ernu.

– înţeleg faptul că trăim într-o lume supusă tiraniei banului, dar cred că un scriitor deştept ar vedea profitul şi altfel decât „spun două cuvinte, îmi dai 50 de cenţi”. Să zicem că interviul acoperea o pagină de ziar. Să ne imaginăm că tirajul ziarului este de cel puţin 10.000 de exemplare. Asta înseamnă că, din start, băbeşte, scriitorul respectiv ar fi avut şansa să fie văzut de câteva mii de cititori. O formă bună de autoprezentare (poate crede că nu are nevoie de aşa ceva?). Pe de altă parte, şi-n ziarul ăsta, spaţiul de reclamă costă. El avea şansa de a-şi face reclamă gratis. Neinteresant? Se pare că, în cazul lui, aşa a fost.

– m-am gândit şi la sumă, 400 de euro, cam mare pentru buzunarele unui bugetar, dar dincolo de sumă a contat principiul. Putea să ceară şi un euro. Faptul că a cerut parcă i-a ştirbit imaginea. Iar asta, atenţie, nu afectează deloc respectul pe care-l am faţă de talentul său. Nu mă face să uit că mi-a plăcut mult una dintre cărţile lui. Poate doar o să am ezitări în a-l mai citi. Sau, cine ştie, poate o să fiu mai curios… Deocamdată, sunt doar dezamăgit.

Mulţumiri pentru comentarii şi vă mai aştept!

……………………………………………………………………………………

Un scriitor român foarte cunoscut solicită pentru un interviu de o pagină de ziar onorariul de 400 de euro. Cum vi se pare suma? Mare? Mică? E normal să ceară bani? I-aţi cere chitanţă? Credeţi că ar face şi altceva pentru o sumă mai mare? Vă rog să răspundeţi, dar nu mă întrebaţi numele scriitorului. Vă asigur că informaţia e reală, numai că, din respect pentru talentul persoanei în cauză, aleg să nu-i public identitatea.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Cum vi se pare suma de 400 de euro pentru un interviu?”

 1. Nu văd de ce nu ar cere… Dacă cei de la Hollywood cer milioane de dolari pentru fotografierea unui eveniment, mi se pare o sumă chiar mică cea în discuţie pentru un interviu, mai ales dacă este un scriitor (foarte) cunoscut. Şi mai ales, nu e ca şi cum s-ar fi dus el la jurnalişti şi s-a milogit să-i ia un interviu şi pe deasupra să-i mai dea şi bani.

 2. Mi se pare normal atata timp cat toate “vedetele” de carton fac asta si cer mii de euro (atat de la televiziuni cat si de la ziare). Dar depinde si de ziar: mai avem vreunul in care aparitia ar fi un eveniment si o cinste?

 3. Traim in Romania, asa ca e aproape firesc sa ceri bani pentru orice, daramite pentru asa ceva, cata vreme esti un scriitor cosmopolit, pe care te citeste mai oricine. Si daca e vorba de Cartarescu ma-mpusc, n-as citi in veci un interviu de-al lui, dupa trei romane care m-au dezgustat.

 4. acum, dacă e vorba despre un interviu într-un ziar mare, mi se pare normal. dacă e vorba despre un interviu pentru ca cel care-l ia să se dea mare că ia uite la cine a ajuns el… iarăşi e normal.
  ştii când nu mi se pare normal? când e vorba despre educarea oamenilor, despre ridicarea naţiei. mi s-ar părea că ar trebui să pună umărul la treabă pentru a-i ajuta pe elevi, pentru a-i determina să citească, să înveţe, să fie alături de părinţi în sarcina asta grea; pentru asta ar trebui să se ofere voluntar.
  până la urmă, însă, toţi cei care-au fost neînsemnaţi uită cine-au fost şi li se pare că fără ei nu mai există lumea. dimpotrivă, fără cititori şi fără a fi citiţi ei nu mai sunt nimic!

 5. cred ca scriitorul despre care vorbesti este mai mult notoriu dect mare. pentru un scriitor mare “gratis” ar trebui sa valoreze mai mult decat oricare onorariu. sau, sa perceapa atat de mult incat sa nu poata fi platit. oricum ar fi, n-ai cum sa nu ramai cu un gust amar cand stii ca un scriitor are un tarif precum frizerul, faiantarul, manelistul etc

 6. Pai, la cum il descrii, e un Brand! Iar astea, brandurile, se creaza si se sustin cu bani multi – deci este imperios necesar sa ceara. Despre suma nu ma pot exprima, nu stiu care e pretul in piata. Cu siguranta trebuie sa-i ceri chitanta. Altfel ar insemna ca-i dai mita. Da, probabil ar face diferite lucruri pentru diferite sume. Nimic nu-i gratis pe lumea asta. 🙂

 7. daca citirea revistei in care e publicat se face pe bani, atunci mi se pare firesc.
  si indiferent cum ar fi, mi se pare ok sa ceara, daca el considera ca ceea ce spune atata face.
  intrebarea mea este alta: merita?

 8. Dupa cum ziceam…in romanica noastra draga principiul, valoarea, cele 3 cuvinte (patrie, onoare, datorie) de pe multe unitati militare exista doar ca sa le putem spune sau povesti cuiva cum erau ele odata. Ei…heheii…sincer daca as fi in locul scriitorului respectiv as oferi totul gratis omenirii…in final tot un fir de praf va reprezenta in clepsidra nemarginita a timpului. Rar v-om mai gasi un om adevarat, de valoare, de geniu. Valoarea morala sta in umbra sau mai bine zis nici nu se mai vede de umbra valorii banului. Mai noi totul este comercial. Nu are rost sa traiesti sau sa faci ceva, chiar si un bine, indiferent cui l-ai face, daca in final nu il vinzi. Noi si esenta tuturor faptelor noastre reprezinta doar bunuri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *