Dacă vreţi să-l întreceţi pe Cărtărescu…

  •  
  •  
  •  
  •  

Puteţi începe cu această carte. Monica Ramirez are 41 de ani, patru copii şi peste zece romane scrise, mare parte publicate în Statele Unite, unde semnează sub numele Monica Daneţiu Pană. Se vinde cu Ramirez în România şi cu Daneţiu Pană în America pentru că, singură a mărturisit-o, „sună mult mai exotic”, într-o parte şi în cealaltă, după caz. De fapt, expresia asta duce în substrat la ideea de marketing, numele exotic atrăgând mai mulţi curioşi, mai mulţi cumpărători.

Stabilită în Statele Unite în urma căsătoriei, Monica a scris cât alţii într-o viaţă. Însă totul a început numai după ce a fost nevoită să pună punct carierei de dansatoare datorită/din cauza primei sarcini. Având o viaţă foarte activă (era balerină pe vapoare de croazieră), nu şi-a găsit timp să se apuce de scris decât atunci când l-a cunoscut pe cel care avea să-i fie soţ. După ce a trecut cu prima sarcină de luna a şasea, a constatat că trebuie să fie ceva mai statică şi, cum pasiunea pentru dans trebuia reinvestită, s-a apucat de scris.

Parte din romanele sale sunt deja traduse în limba română şi publicate la Editura Tritonic. Dincolo de seria poliţistă care a consacrat personajul Alina Marinescu, Monica Ramirez a devenit un reper, mai ales pentru multe femei, după ce a publicat volumul „Cum să slăbeşti 70 kg mâncând şase mese/zi”. După cea de-a patra sarcină, ajunsese la 125 de kilograme. Faptul că a reuşit să slăbească atât de mult, spune ea, e doar rodul voinţei combinate cu disciplina. „Fiecare călătorie începe cu primul pas! Vedeţi-vă mereu ţelul cu ochii minţii, credeţi în el şi apoi împliniţi-l.”

Prin „Cum se scrie un best-seller”, Monica Ramirez nu garantează că, urmând by the book toate sfaturile ei, a doua zi îl veţi înlocui pe Cărtărescu în topul celor mai bogaţi scriitori români. „Nu cred că cineva a devenit vreodată scriitor pentru că a participat la vreun curs de scris, ori pentru că a citit o carte. Chiar şi această carte”, spune Monica. „Scrisul ne vine de undeva din interior.”

În caz că vrei să scrii ceva de mari dimensiuni, volumul acesta te ajută să te concentrezi. Îţi spune care sunt etapele esenţiale de pornire pentru a scrie şi a publica un roman, şi te încurajează, chiar şi prin citate din scriitori mai cunoscuţi la noi decât Monica Ramirez, să nu laşi baltă instrumentul de scris dacă simţi că asta ţi-e vocaţia. „Cum se scrie un best-seller” are şi avantajul de a fi o carte foarte mică. Ai putea-o citi cât nu ţi se răceşte cafeaua, după care ai toate şansele să te simţi încurajat spre a povesti ceva.

Monica Ramirez, „Cum se scrie un best-seller. Tehnica americană pentru a transforma o idee într-un roman de succes”, Editura Tritonic, 2011

Citeşte şi:

0 comentarii la „Dacă vreţi să-l întreceţi pe Cărtărescu…”

  1. Pare interesantă. Îmi aminteşte de un interviu pe care l-am citit în urmă cu câţiva ani, Sadoveanu întrebat fiind cam câţi scriitori crede că vor ieşi dintre mulţii aspiranţi la glorie de la Şcoala de literatură, acesta a răspuns hâtru, “câţi au intrat, nişi mai mulţi, nişi mai puţini”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *