Maniera de a înfrânge

  •  
  •  
  •  
  •  

Pe la Răzoare, opresc la roşu. Pe trotuar, o mamă discută cu fetiţa. E opt jumate seara. Lângă ele, legate şi sprijinite de perete, două saltele slinoase. Alături, niscaiva pungi umflate, din câte se pare, cu haine. Deşi e frig de nu suport să ţin geamul deschis, mama şi fetiţa sunt la mânecă scurtă. După ce am impresia că-i zice fetiţei să stea cuminte şi s-o aştepte cu ochii pe saltele, mama dispare. Fetiţa dă cu piciorul a lehamite, apoi urmăreşte cu degetul un gândac cocoţat pe o saltea. Gândacul e mare, se vede bine şi din maşină. Semaforul e roşu în continuare, aşa că stau cu ochii pe saltele. Gândacul cade, iar fetiţa îl calcă. Îşi freacă talpa de asfalt a duşmănie. Se scobeşte în nas, apoi întinde braţele în lateral, ca la înviorare. Se-ntoarce… Se face verde, iar fetiţa iese din plan ridicându-şi tricoul şi scărpinându-se pe burtă.

Dincolo de Piaţa Alba Iulia se aglomerează teribil. Îmi las maşina pe o stradă laterală şi o iau la pas către stadion. Când mai am câţiva metri, o limuzină intră pe trotuar şi opreşte perpendicular pe gardul unei firme. Acolo, trei tipi care ar face cu succes reclamă la produse de nutriţie discută, poate, despre meciul care stă să-nceapă. Şoferul limuzinei coboară geamul şi spune: Fac cinste mare! Vrea să parcheze chiar în curtea firmei. Oare de ce nu s-a gândit să-şi ducă maşina în poarta Belarusului? Paznicii se uită rapid unii la alţii şi trimit un sol: Ia zi, barosane, ce e?

România avea să conducă Belarusul cu 1-0 şi 2-1, dar să încheie meciul la egalitate. În avantaj, românii au preferat să joace neglijent şi lipsiţi de concentrare, de parcă victoria ar fi fost de la sine înţeleasă. Poate nu vedeţi nicio legătură între gestul fetiţei de a strivi acel gândac după ce l-a urmărit cu degetul pe saltea, barosanul care căuta să-şi parcheze limuzina cu cinste mare şi maniera de a înfrânge proprie românilor (cel puţin fotbaliştilor de la naţională). Eu am văzut-o aseară, la volan şi din tribuna National Arena.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *