Povestea obiectelor din geamantanul unui emigrat

S-a-ntâmplat să primesc spre lectură „Geamantanul” lui Dovlatov cam la o zi sau două după ce dragos c o prezentase pe chestii livreşti. Coincidenţa asta, ca un prieten să creadă că mi-ar plăcea cartea, în timp ce altul s-o citească şi s-o deschidă pe net, m-a convins să las pentru o clipă e-book readerul deoparte şi să-l răsfoiesc pe Dovlatov. Prima carte de el pe care pun mâna. Tare, dar nu megatare, dacă acceptaţi formularea. Dacă ar fi să-l iau reper tot pe dragos c, cred că-i mai reuşită „Compromisul”, pe care abia aştept să pun mâna, indiferent de natura cărţii, pe e-ink sau pe hârtie.

Emigrat din URSS în America, la New York, Serghei Dovlatov a strâns nişte mărunţişuri într-un geamantan: trei perechi de şosete finlandeze, o cămaşă, nişte ghete furate, un costum, o centură de ofiţer, o scurtă de catifea, o căciulă de blană şi o pereche de mănuşi de şofer. Fiecare obiect cu povestea lui, iar poveştile obiectelor fac romanul sau, mai degrabă, colecţia de proze scurte.

M-a interesat stilul şi cred că pentru asta nu-l voi uita pe Dovlatov. E cam ca la teatrul de revistă, când zice unul o poantă şi urmează pam-pam-ul de rigoare. Vine cam aşa: „Prefer să fiu singur, dar cu cineva alături” – PAM-PAM! „Mă gândisem să comand omletă, dar m-am răzgândit. Văru-meu mai mare îmi spunea mereu: Tu nu ştii să mănânci alimente colorate – PAM-PAM! „Trei lucruri poate face o femeie pentru scriitorul rus. Poate să-i facă de mâncare. Poate să fie sincer convinsă că e genial. Şi, în sfârşit, femeia îl poate lăsa în pace. Apropo, a treia condiţie nu le exclude pe primele două.” – PAM-PAM!

Dovlatov parcă aruncă pietricica în baltă şi se uită amuzat cum se propagă ideile în tine. Propoziţii scurte cu efect maxim. Şi mult amuzament. Plictis deloc. – PAM-PAM!

Serghei Dovlatov, „Geamantanul”, Humanitas, 2011

Citeşte şi:

0 comentarii la „Povestea obiectelor din geamantanul unui emigrat”

    1. @Teodora
      dragos c zicea ca experienta lui cu Dolvatov se termina la “Geamantanul”. Eu sigur o sa pun mana si pe “Compromisul”, si, daca spui tu, o sa incerc si “Rezervatia Puskin”. Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *