Afară din adăpost

  •  
  •  
  •  
  •  

„I am fascinated by the power of narrative, when skilfully managed, to keep the reader turning the pages, but I also aim to write novels that will stand up to being read more than once.” Asta zice David Lodge aici.

Să fiu sincer, nu cred că o să recitesc “Afară din adăpost”, şi asta nu pentru că n-a fost o lectură plăcută, ci pentru că nu mi s-a părut genul de roman pe care abia aştepţi să-l împărtăşeşti. Stilul Lodge e ok, naraţiunea prinde şi e uşor amuzantă, fără complicaţii. Nu te doare capul citind Lodge. Pare potrivit pentru lectura de şezlong, într-o zi fără pic de adiere, în care n-ai deadline-uri şi nici dureri de măsea.

Timothy, un adolescent din Londra devastată de cel de-Al Doilea Război Mondial, merge în vizită la sora lui mai mare, care lucrează pentru armata americană încartiruită în Germania, la Heidelberg. Perspectiva narativă îi aparţine, tonul, de asemenea, astfel că, sub fondul lexical al unui copil, Lodge construieşte un puzzle despre Europa postbelică. Timothy nu cunoaşte doar Germania, ci o cu totul altă lume, diferită de conservatorismul şi habotnicia celei din care evadează pentru scurt timp. De fapt, asta şi înseamnă „afară din adăpost”. M-au atras informaţiile istorice pe care Lodge le-a presărat fără să dea impresia că forţează nota. Şi apoi, o altă concluzie… În timpul războiului, puştiul Timothy are o prietenă care moare din cauză că un bombardament o prinde când iese din adăpost. Timothy cel de după război pleacă din Londra şi descoperă viaţa fără restricţii. E şi ăsta un fel de bombardament căruia îi pică victimă vechiul Timothy. Cel de după revenirea lângă părinţi va fi un tânăr cu o imagine asupra realităţii mult mai aproape de adevăr decât cea pe care o deţine majoritatea colegilor de şcoală. Metafora pe care a construit-o David Lodge este de ţinut minte. Sigur că asta nu mă determină să recitesc romanul, dar ştiu că o să cunosc oameni cărora, privindu-i, le-aş recomanda să iasă din adăpost.

David Lodge, „Afară din adăpost”, Polirom, 2011    

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *