Un personaj neobişnuit

  •  
  •  
  •  
  •  

Cunoscându-i pe ambii actori ai acestei cărţi în urma unor interviuri pe care le-am publicat în Observatorul militar, am citit acest volum cu senzaţia regăsirii cuiva drag. Ştiam multe dintre episoadele pe care, inevitabil, Antoaneta Ralian mi le povestise nu doar mie, ci şi multor altor ziarişti ajunşi în apartamentul său tapetat de cărţi. De aceea, nu am mai fost lăsat cu gura căscată. Prin urmare, mi-am permis să notez, mai des decât mă aşteptam, modul în care s-a caracterizat doamna Ralian – pentru cei care nu ştiu încă, autoare a mai bine de 120 de traduceri (romane şi piese de teatru) – în faţa unui coleg de breaslă, pe care l-a privit, spre avantajul cititorilor, ca pe un duhovnic. V-aţi greşit, cariera, domnule Paraschivescu, avea să precizeze Antoaneta Ralian cu prilejul lansării volumului de la Gaudeamus. Fusese, pur şi simplu, stoarsă de secrete, ca un păcătos în biserică. Numai că nu cred că aţi reuşit să mă absolviţi de păcate, completase traducătoarea, în vârstă de 87 de ani.

Cu riscul de a plictisi folosind o enumerare prea lungă, iată câteva tuşe de personalitate: doamna Ralian iubeşte viaţa, nu crede în stele şi zodiac (dar se bucură când horoscopul îi prevesteşte lucruri bune), detestă convenţionalismul şi conformismul, face totul din pasiune, îi place mai mult să dăruiască, decât să primească (ceea ce, deşi nu pare, este tot o formă de egoism, după cum recunoaşte), a fumat cu pasiune 55 de ani, se consideră enervant de raţională, nu este nici creştină, nici atee (chiar dacă vrea să creadă în Moş Crăciun), nu crede în autenticitatea memoriilor, nu se place, detestă vulgaritatea, mârlănia, ignoranţa, făţărnicia şi aroganţa, consideră că e admirabil să poţi admira, îi plac, printre alţii, Woody Allen şi Meryl Streep, face totul din pasiune şi i-ar fi plăcut să trăiască în Anglia (englezii sunt cei mai civilizaţi, iar asta e virtutea supremă).

Nu sunt VIP, nu sunt starletă de televiziune, nu sunt protagonistă de scandaluri mondene. Sunt un personaj obişnuit, ca milioane de alte femei. Doamna Ralian se alintă, cu acceptul lui Radu Paraschivescu, în care se simte admiratorul. Antoaneta Ralian nu este un personaj obişnuit. Este o doamnă peste care anii nu au trecut inutil, care a cunoscut şi tradus scriitori mari, care continuă să trăiască admirabil o viaţă de roman, dar şi care povesteşte despre sine cu o modestie de neregăsit printre contemporani.

După cum am menţionat, spune despre sine că nu este nici creştină, nici atee. Totuşi, cu prilejul lansării, i-a mulţumit Domnului Dumnezeu pentru faptul că numele său nu a fost publicat într-un chenar negru şi că i-a permis să fie prezentă la eveniment. De acest gen de umor se bucură zilnic prietenii care obişnuiesc să o sune. Stiloul, televizorul (pe Mezzo) şi telefonul sunt firele care o leagă de lume.

Radu Paraschivescu, Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian, Editura Humanitas, 2011

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *