Nişte chestii deştepte

  •  
  •  
  •  
  •  

„Cu ce asortezi o pereche de şosete albe, flauşate?” era una dintre întrebările mele favorite din vremea când făceam interviuri ca jurnalist. Interlocutorii, încercând să fie amuzanţi, năşteau răspunsuri chinuite, cu vagi urme de umor sau, dimpotrivă, se luau foarte în serios. Nimeni nu mi-a trântit: „Întrebarea asta e o tâmpenie”. O altă întrebare care îmi dă fiori e „Altfel, tu?”. Mai ales când e prima replică dintr-o discuţie. Deşi sunt dreptaci, pot să înţeleg iritarea stângacilor care, în timp ce scriu, sunt interpelaţi cu „Tu scrii cu stânga?”. Pentru că sunt întrebat adesea, în timp ce stau cu o carte în faţă: „Ce faci?”.

Deşi oricui, în afara celui care întreabă, i s-ar părea redundant, aş răspunde: Citesc. Şi aş adăuga: Jean-Lorin Sterian, „Antume”.

Un volum din care afli că e bine să te amuzi şi cu ajutorul căruia reuşeşti să vezi România cu ochii dezgheţaţi ai unuia care nu doarme. Înainte de a face corp comun, textele au fost publicate în revista 24Fun, dar odată cu legarea lor în „Antume”, Jean-Lorin Sterian a plusat cu note care lămuresc evoluţia subiectului din momentul scrierii textului şi până la redactarea cărţii, apărută sub egida unei edituri tinere şi foarte ambiţioase, Herg Benet Publishers.

Puţine poveşti m-au lăsat indiferent. Dacă nu am râs, mi-am zis ia uite, domnule, ce chestie deşteaptă! Iar impresia generală e că, la terminarea lecturii, dacă nu adaugi un punct la IQ, măcar te simţi ceva mai luminat şi pe loc ţi-ai suna prietenii să le dai share la una sau alta dintre constatările isteţe pe care le-a scris Jean-Lorin Sterian.

A povestit despre magneţii de frigider – modul în care rasa umană îi mulţumeşte acestui obiect casnic pentru că există. Despre căruciorul de cumpărături – echivalentul Bibliei care, pe vremuri, se oferea la intrarea în biserică celor care nu veneau cu ea de acasă. Despre geaca neagră de piele – panglica uriaşă de înmormântare a bucuriei de a trăi. Despre vânzătorul de bilete de transport în comun – un limax captiv într-o cochilie prea grea ca să o poată deplasa.

Dincolo de orice, mi-a plăcut coperta a patra, diferită de clasicele amalgame de laude ataşate campaniilor de marketing ale editurilor. Pe spatele volumului „Antume”, sunt scrise cele 10 reguli de respectat pentru a aborda un scriitor. Nu afirma niciodată „whoah, ce cool e să fii scriitor!” dacă observi că are tricoul destrămat. Aceasta este regula 1. Pentru celelalte, vă recomand să citiţi cartea. Ei bine, hai că vă mai spun una: Dacă nu-ţi doreşti ca discuţia să se termine brusc, nu-l întreba dacă trăieşte din scris. Acum, gata. Lectură plăcută!

Jean-Lorin Sterian, „Antume”, Herg Benet Publishers, 2011

Citeşte şi:

0 comentarii la „Nişte chestii deştepte”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *