Să n-aveţi încredere în Ben

  •  
  •  
  •  
  •  

Ce este omul, dacă nu o acumulare de amintiri?

Christine are 47 de ani şi este scriitoare. În fiecare dimineaţă, se trezeşte fără să-şi dea seama unde se află şi cu senzaţia că are cu vreo 20 de ani mai puţini decât arată oglinda. De fapt, un accident din tinereţe i-a cauzat o amnezie care o face să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi prima de după accident. Orice trăieşte într-o zi se şterge în timpul somnului.

Singurele sale legături cu lumea sunt cel alături de care se trezeşte şi care se recomandă drept soţul ei, Ben, un doctor pe nume Nash şi o prietenă din tinereţe, Claire, de care-şi aminteşte cu greutate. Doctorul, care se întâlneşte cu ea fără ştirea lui Ben, îi recomandă (ciudat că face asta abia la 20 de ani de la accident) să ţină un jurnal. Astfel, în fiecare zi, Christine ajunge să-şi recitească viaţa şi să lege lanţul amintirilor. Doctorul Nash, ezitant în a-i dezvălui realitatea pacientei sale, îi recomandă să nu aibă încredere în Ben. Recomandarea este foarte bună, pentru că Ben nu este chiar persoana care pare a fi…

Povestea este simplă, dar foarte interesantă, iar romanul (de debut) este mai mult decât acceptabil. Sigur, nu e o literatură pretenţioasă, ci mai degrabă accesibilă, axată pe subiect. Mi-a plăcut că scriitorul a fost foarte atent cu structura romanului şi că a ştiut cum să planteze suspansul în cercul restrâns a trei-patru personaje.

P.S.: S.J. Watson este un doctor care s-a înscris la un program de şase luni pentru cei care vor să înveţe să scrie romane. Trei ani mai târziu, a ieşit Înainte să adorm, care se vinde foarte bine în toată lumea. Ştiţi la noi vreun program de genul ăsta?

S.J. Watson, Înainte să adorm, Editura Trei, 2011

Citeşte şi:

0 comentarii la „Să n-aveţi încredere în Ben”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *