Criza financiară, anticipată de Dostoievski

 •  
 •  
 •  
 •  

A publicat „Adolescentul” în 1875. Avea 54 de ani. Fragmentul pe care îl redau se potriveşte perfect prezentului. Şi de asta, rusul rămâne uriaş.

Despre cum se vor sfârşi statele actuale şi lumea şi cum anume se va înnoi lumea socială n-a spus nimic foarte mult timp dar, într-un final, i-am smuls câteva vorbe:

– Cred că toate se vor petrece într-un mod extrem de nespectaculos, a spus el odată, pur şi simplu toate statele, în ciuda variaţiilor de buget şi a „absenţei unor deficite bugetare”, un beau matin se vor poticni definitiv sub propriile minciuni şi toţi, până la unul, vor refuza să plătească, pentru ca toţi, până la unul, să se înnoiască într-un faliment general. Dar toate elementele conservatoare din lume se vor opune acestui lucru, pentru că printre ele există acţionari şi creditori şi, ca atare, nu pot accepta falimentul. Atunci, se-nţelege, va începe, aşa-zicând, o alterare generală. Vor fi mulţi jidani şi va începe domnia jidovimii. Şi după aceea, toţi cei care n-au avut niciodată acţiuni, ba chiar n-au avut nimic, adică toţi cerşetorii, nu vor vrea să participe la alterare… Va începe lupta şi, după şaptezeci şi şapte de înfrângeri, cerşetorii îi vor distruge pe acţionari, le vor confisca acţiunile şi se vor aşeza pe locurile lor, ca acţionari, se-nţelege. E posibil ca ei să vină cu ceva nou, dar e posibil şi să nu vină. Adică vor falimenta şi ei. Mai departe, dragul meu, nu mai pot întrezări nimic în destinele care vor schimba faţa lumii. Dar citeşte în Apocalipsă… (pag. 283, cuvintele sunt ale personajului Versilov)

Citeşte şi:

0 comentarii la „Criza financiară, anticipată de Dostoievski”

 1. Il admir mult pe uriasul rus, dar mie nu mi se pare nimic impresionant aici. Nu avea cum sa anticipeze el criza de vreme ce aceasta e deja prezisa in Apocalipsa. Trebuie doar putin discernamant pentru a-ti face loc prin limbajul simbolic, si trebuie sa ne amintim ca Dostoievski era un crestin convins ceea ce-l face probabil sa revina la final:” Dar citeşte în Apocalipsă…”

  Iar unele fraze par decupate din horoscop: “E posibil ca ei să vină cu ceva nou, dar e posibil şi să nu vină”. Agree !

  1. @radu
   “Vor fi mulţi jidani şi va începe domnia jidovimii” nu stiu daca tine tot de horoscop. Oricum, trebuie sa recunosti ca nu prea gasesti astfel de preziceri in niste scrieri din vremea in care noi ne luptam pentru independenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *