Radu Aldulescu, la Trinitas TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Emisiunea „Biserica azi”, la care scriitorul a fost unicul invitat, a fost in seara asta, de la 21.00 (a tinut o ora). In reluare, maine, de la 14.30. Printre altele, Radu Aldulescu, imbracat cu un pulover gri si avand la mana un ceas cu o curea interesanta, rosie, a povestit despre cum a intrat diavolul in casele oamenilor prin intermediul televizorului. El insusi a renuntat la a mai privi la televizor – „Nu cred ca as mai avea ce vedea”. Pacat, ar zice diavolul, n-o sa-ti vezi emisiunea. 🙂

Am notat din ce a spus scriitorul:

Statutul scriitorului nu mai e acelasi ca pe vremea comunismului. Prin urmare, nici valoarea lui nu mai e aceeasi; Un roman bun apărut în o mie de exemplare este ca si cum n-ar fi; La un moment dat, dezinteresul fata de literatura mi se pare manipulat; Avem cea mai slabă reprezentare pe piata occidentala de carte dintre toate tarile foste comuniste. Noi nu avem un Ismail Kadare care sa fie atat de iubit in Occident, un Kundera, un Esterhazy…; Există la noi filiere care vizează obţinerea premiului Nobel pentru literatură… Dar nu prea văd cum s-ar putea întâmpla lucrul ăsta; Am citit in jur de 10 laureati Nobel. Toti au un anumit nivel valoric sub care nu prea se coboara. Ei, scriitorul roman de astazi nu il are; Spre deosebire de fotbal si de politica, la literatura prea putini se pricep; Scrierea romanului este extenuanta, o chestiune de rutina. Probabil, romanul este arta suprema a literaturii; Peste tot unde exista omul exista si scanteia divina; Romanul, precum credinta, poate obloji spaimele omenirii; Orice fictiune este inevitabil biografie; dar şi invers este valabil; Intamplator am aceasta indeletnicire – literatura; O cultură fără spirit nu e bună de nimic; Acum este incercata puterea omului de a evita ispitele; Talentul este o chestiune de caracter.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Radu Aldulescu, la Trinitas TV”

  1. Chiar astă-seară l-am revăzut la TVR Cultural și am de gând să-i citesc vreo carte. Păcat că nu am văzut emisiunea de la Trinitas, poate pe Internet am s-o văd. Chiar și dacă n-o să-mi placă scrisul lui am să am în continuare o mare admirație pentru felul în care își construiește imaginea publică. De fapt, nu construiește, e el însuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *