Scriitor ratat, tată beţiv, soţie lesbiană. Debut ok

  •  
  •  
  •  
  •  

Paul Vasilescu e un tip însurat care se vrea scriitor. Numai că nu prea are succes, aşa că reproduce fragmente din cărţile unor scriitori celebri şi i le citeşte soţiei sale, Alina, o persoană mai puţin livrescă. Aşa, pare că ar avea talent… Totuşi, încercările sale de prozator sunt sortite eşecului până când are ideea de a semna cu numele său volumul unui veteran de război decedat. Acea decizie îi aduce lansarea mult dorită în viaţa de romancier apreciat, dar, în acelaşi timp, îl serveşte cu lupta interioară provocată de comiterea unei imoralităţi. Are succes, dar îşi pierde liniştea. Mai mult, nu reuşeşte să schimbe nimic în relaţia pe care o are cu tatăl său, cel care s-a opus dintotdeauna cu vehemenţă carierei sale de scriitor.

În sensul eşecului, foarte frumos mi s-a părut finalul romanului. O amintire din copilăria lui Paul, când acesta, după o zi la zăpadă cu tatăl său, este nevoit să treacă pe la cârciumă, unde se-ntâmplă ce ştie mai bine tata să facă („a mai golit câteva păhărele”). Târziu, la plecarea spre casă, tatăl abia mai merge. „L-am ajutat să se ridice. I-am dat căciula care zburase la vreo doi metri de el. Înjura. De-acum era nerăbdător să ajungă cât mai repede acasă. Avea chef de scandal. O lumină galbenă urina peste albul zăpezii. Strada era pustie. Am încercat să-l iau de mână, dar tata şi-a strâns pumnul. Şi aşa a rămas.”

„Mă gândeam adesea la sinucidere, dar nu găseam nicio formă de sinucidere care să-mi permită să trăiesc în continuare.” Conştiinţa îl chinuie pe Paul Vasilescu. De aceea, încearcă să-şi înveţe fiul, Alexandru, ce şi cum să facă pentru a nu pica în capcanele în care fuseseră prinşi atât Paul, cât şi tatăl său.

Aş citi o continuare a romanului, cu relaţia dintre Paul şi Alexandru, şi pentru a afla ce se mai întâmplă între Paul şi soţia lui, dovedită a fi lesbiană.

Spre deosebire de Paul Vasilescu, Ciprian Măceşaru nu are probleme cu talentul. Testul primului roman cred că a fost trecut cu brio, deşi tema, foarte generoasă (ca să folosesc o expresie bătătorită pentru care aveţi voie să mă-njuraţi), ar fi meritat mai mult dezvoltată, ramificată. Cu titlul am mai avut o mică problemă, mai ales că, după declaraţiile autorului, el a fost schimbat din considerente de marketing. Titlul iniţial, „Tatăl”, deşi simplu, era plin de echivoc şi, de ce s-o dăm pe ocolite, prost, dar ce a ieşit în urma marketingului, „Superhero”, e o treabă ca şi cum ai scoate pepita dintr-o baltă şi ai aşeza-o fără remuşcări în alta. În fine, treaba celor care au decis… Mă îndoiesc totuşi că numind romanul aşa cresc vânzările exponenţial.

Ciprian Măceşaru, „Superhero”, Editura Cartea Românească, 2012
Blogul autorului – aici
.
Lansarea romanului, miercuri, 7 martie, 19.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, Bucureşti). Vorbesc Alex Ştefănescu şi Dan C. Mihăilescu. Pe autor îl puteţi vedea şi în emisiunea “Literatura azi”, moderată de Daniel Cristea-Enache, luni, 5 martie, de la 20.00, pe TVR Cultural.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Scriitor ratat, tată beţiv, soţie lesbiană. Debut ok”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *