„Cartea nu moare”, crede Mircea Vasilescu

  •  
  •  
  •  
  •  

În seria de conferinţe găzduită de Teatrul Naţional, astăzi am avut ocazia să-l urmăresc pe Mircea Vasilescu, redactorul-şef al revistei Dilema Veche, vorbind despre „Lectura în era Internetului. Ce se pierde şi ce se câştigă”.

Vestea bună? Cartea nu moare odată cu evoluţia tehnologiei. Unul dintre semnele care confirmă acest lucru, în opinia lui Mircea Vasilescu, este faptul că formatul tabletei sau al e-book readerului respectă imaginea unei coli de hârtie. „Tableta reprezintă triumful cărţii”, a spus Mircea Vasilescu recunoscând, în acelaşi timp, faptul că „tehnologia se schimbă mai repede decât poate suporta umanul”. Vorbind despre internet, pe care-l pronunţa interesant, cu accent pe prima silabă, Mircea Vasilescu a amintit şi despre ce s-a întâmplat în deceniile 6-7 ale secolului trecut, odată cu răspândirea televizorului, când se punea problema ca nu cumva cultura să aibă de suferit. Televizorul devenise atunci un membru al familiilor, „marele duşman” din casa fiecăruia. Prin paralela aceasta, Mircea Vasilescu a scos în relief similitudinea celor două perspective: şi în urmă cu câteva zeci de ani, lumea se întreba dacă nu cumva cartea va avea de suferit. Iată că şi azi, sub presiunea internetului, ne întrebăm acelaşi lucru. Cartea n-a murit atunci, iar mesajul pe care l-am primit astăzi este optimist.

Mircea Vasilescu a punctat, printre altele, faptul că internetul ajută la promovarea literaturii, inclusiv prin apariţia blogurilor. Blogurile despre cărţi au fost catalogate drept „fenomen admirabil”. Admirabilă afirmaţie. Blogurile influenţează gusturile şi permit cititorilor să intre în dialog. Totuşi, se simte nevoia unui echilibru între opiniile avizate ale criticilor şi spontaneitatea naivă a bloggerilor.

Internetul, deşi a intrat de numai vreo 20 de ani în utilizarea largă a omenirii, a devenit un bun intangibil. E o concluzie pe care Mircea Vasilescu a formulat-o în urma protestelor împotriva ACTA. Pe de altă parte, forma sa periculoasă se manifestă atunci când ne mutăm viaţa on-line. Mulţi deja au făcut-o şi trăiesc vieţi paralele în comunităţi pe internet. De fapt, abordând şi subiectul facebook, Mircea Vasilescu a pronosticat o implozie a reţelei şi şi-a imaginat cum, peste vreo zece ani, toţi cetăţenii planetei vor fi prieteni între ei. Cercul se va închide.

În ce priveşte lectura pe internet, ea este interactivă, ba chiar hiperactivă, în opinia lui Mircea Vasilescu, dar este şi fragmentară şi induce instabilitate, mai ales că nu-ţi oferă timp de reflecţie şi ai tendinţa de a trece rapid de la un subiect la altul. Totodată, am remarcat că apariţia internetului a însemnat „democratizarea accesului la lectură”.

Am mai notat nişte date statistice, care vorbesc despre cât de prost stăm noi, ca români, pe planul lecturii. Doar aproximativ 8 la sută dintre români sunt amatori de carte, în timp ce, în Suedia, 25-30 la sută din populaţie citeşte cel puţin o carte pe lună. S-a mai amintit şi despre ampla dezbatere cu privire la canon, dacă este cazul să existe doar unul şi scris cu literă mare, iar Mircea Vasilescu a spus că ar prefera ca în şcoală (a dat exemplu de la clasa a VI-a) să se studieze orice scriitor, indiferent de origine, dacă acel scriitor are o operă care se potriveşte obiectivului. Oricât am vrea, dacă scotocim în literatura noastră, tot la Fefeleaga şi la Sobieski şi românii ajungem, a precizat Mircea Vasilescu.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *