Sărut pe gură şi miros de flori. Cehov

  •  
  •  
  •  
  •  

Opt proze scurte cu pivot iubirea. Cea mai bună dintre toate mi s-a părut chiar cea care dă titlul volumului, O mică glumă. El îi spune la săniuş că o iubeşte, dar nu oricum, ci în alunecarea iute a saniei. Ea, înspăimântată de pantă, nu ştie dacă e adevărat ce aude, dar experienţa e repetată de un el matur, conştient de glumă, inconştient de consecinţe, iar ea rămâne cu sentimentul acela închis într-un glob de cristal. Se mărită (cu altul), dar păstrează – crede el – amintirea unui „te iubesc” rostit de vânt/în bătaia vântului.

Femeile lui Cehov aspiră la mai mult, citesc, sunt cultivate şi vor (parcă) să se rupă de imaginea tradiţională a celei care stă în umbra bărbaţilor. De pildă, cea din proza Doamna cu căţelul „era o femeie înaltă, cu sprâncene de culoare închisă, dreaptă, impozantă, serioasă şi, cum îşi spunea singură, cu idei. Ea citea mult…”

Am mai remarcat, cu uşor amuzament, dar şi cu nostalgie, naivitatea din prezentarea scenelor intime: „Atunci el o privi fix şi deodată o îmbrăţişă şi o sărută pe gură şi dinspre ea veni un miros de flori”. Sărutul acesta pe gură se tot întâlneşte la Cehov, dar spuneţi-mi un scriitor de azi care mai foloseşte sintagma asta…

Ca notă comună pentru volum: dragostea pare a fi inaccesibilă, frustrantă, idealizată, neîmplinită. Sunt oameni care se iubesc, dar care nu pot să o facă până la capăt. Relaţiile lor sunt imposibile, extraconjugale sau glume, feste ale sorţii. „Ei! spuse el oftând. Uite, întrebaţi cum trăiesc. Cum trăim noi aici? Păi nicicum. Îmbătrânim, ne îngrăşăm, ne ofilim. Trec zilele, viaţa trece fără strălucire, fără impresii, fără gânduri… Ziua facem bani, iar seara la club, în societatea cartoforilor, a alcoolicilor, a răguşiţilor, pe care nu pot s-o suport. Ce-i bun în asta?” (din Ionîci). Asta e atmosfera, iar în ea, din când în când, încolţeşte o sămânţă. Sămânţa dă în floare, dar floarea e numai de privit.

Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL.

A.P. Cehov, “O mică glumă”, Editura Allfa, Colecţia “Iubiri de altădată”, 2012

Citeşte şi:

0 comentarii la „Sărut pe gură şi miros de flori. Cehov”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *