“Rime despre viaţă şi moarte” de Amos Oz

  •  
  •  
  •  
  •  

Într-o prelegere din Suedia, care s-a chemat Imagining the other, Amos Oz şi-a prezentat aşa cartea: „Este un roman despre lucrurile măreţe şi simple din viaţă. Despre dragoste, singurătate, dorinţă, dezamăgire, moarte, dar mai mult decât orice este un roman despre curiozitate. Este vorba despre opt ore din viaţa unui autor, un scriitor invitat să ţină un discurs în faţa unor iubitori de literatură. Stă într-o cafenea din vecinătatea sălii unde trebuie să ţină prelegerea şi o priveşte pe chelneriţă. Îi imaginează acesteia un nume şi-o viaţă – îi dă un iubit, un fost iubit…”.

E ca şi cum ai sta singur într-o celulă a Inspectoratului de Poliţie Galaţi (am ales la întâmplare) şi ţi-ai imagina nume pentru supraveghetori, relaţii extraconjugale, intrigi şi puncte nevralgice ale celor din jurul tău, detalii care te-ar putea ajuta să scapi. Sau la coadă la mezeluri, privind-o pe femeia cu meşă şi şolduri late din faţa ta şi văzând-o iubită în secret de un elev de liceu. Etc. Variante sunt infinite, tocmai de asta romanul lui Oz este un fel de exerciţiu de imaginaţie. Este un exemplu pentru ce poate face un scriitor atunci când nu are un subiect. Ca şi cum ai începe un roman cu „Aş vrea să scriu un roman, dar nu ştiu despre ce să scriu. Se întâmplă să nu am nicio idee pe moment pentru că…” Şi de-aici te ia valul, aşa cum îl ia şi pe naratorul din romanul lui Oz (care nu e neapărat Oz însuşi!), căruia i se aprinde „inspiraţia” privind posteriorul chelneriţei. Ulterior, în sala de conferinţe, le dă roluri unor specatori, dar şi celor care fac parte din prezidiul adunării.

Oz mai zice în acea prelegere din Suedia că imagining the other este un antidot la fanatism. Aş adapta puţin spunând că exerciţiul său de imaginaţie poate fi util celor care vor să treacă mai uşor peste un context respingător. Ar trebui să avem mai mulţi scriitori în România.

Amos Oz, „Rime despre viaţă şi moarte”, Editura Humanitas Fiction, 2011

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *