Calcul simplu pornit de la banii lui Becali

  •  
  •  
  •  
  •  

Staţi liniştiţi, e despre cărţi, nu despre fotbal.

În mai 2008, lui George Becali i se „confiscau” 1.700.000 de euro, pe care a intenţionat să-i dea unor fotbalişti ca motivaţie. Cazul este prea mediatizat, aşa că nu insist… Totuşi, dacă dobânda acelor bani ar fi fost orientată către susţinerea scriitorilor români, ce s-ar fi întâmplat? Filip Florian îmi spunea într-un interviu recent că, anual, 24 de scriitori (câte doi în fiecare lună) ar putea să fie ţinuţi la Tescani, cu o bursă pentru scris, contra a 10.000 de euro. Eu aş zice altfel. Să fi dat nu 10.000, ci 40.000 unui singur scriitor în patru ani.

Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut în bancă 1.700.000 de euro, timp de patru ani? O bancă oarecare, oferă 3,50% dobândă anuală la depozitele în euro. Într-un an, dobânda ar fi fost de aproape 60.000 de euro. În patru ani, aveam garantaţi cel puţin 240.000 de euro. Cu 40.000 de scriitor, am fi avut şase scriitori susţinuţi timp de patru ani doar ca să scrie. Iar suma nu e deloc neglijabilă. Ar fi însemnat măcar 3000 de lei lunar pentru şase oameni, timp pe patru ani, doar ca să stea să scrie. Şase scriitori, patru ani, dobânda unor bani care au stat în aer.

Acum, dobânda, adică 500.000 de euro după spusele lui Becali (mai mult de dublu faţă de calculul meu – ţin să-i dau dreptate, doar se pricepe la lucrurile astea), va trebui să se întoarcă tot la el. Statul, cocoşat, probabil o să-i dea. Dar nu era mai bine dacă susţinea literatura patru ani din acei bani? Că acum tot îi scoate din buzunarul nostru.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *