„Picăturile au exact formă de spermatozoizi”

  •  
  •  
  •  
  •  

Genul de carte pe care ţi-ar plăcea s-o citeşti în timp ce aştepţi tramvaiul sau troleul sau cum se mai cheamă mijloacele astea de transport (că-n Bucureşti toate miros la fel vara). S-o citeşti şi să-ţi alunece pe spate broboanele de sudoare, pe care le simţi cum dispar în delta din jurul curelei. O citeşti şi constaţi că terapia împotriva caniculei se poate construi în jurul literaturii pline de fulgi de nea sau de picături de ploaie. Care picături nu seamănă cu lacrimile, după cum zice Martin Page, deşi-ţi vine să plângi de cald ce e. „Picăturile au exact formă de spermatozoizi”, crede Page. „Nu este o pură întâmplare: ideea de concepţie se regăseşte în căderea ploii.”

Un lucru e clar: lui Martin Page îi place să stea în ploaie. Iar pentru că îi place ploaia, înseamnă că e diferit. Din toate textuleţele acestui volum, care-ar încăpea în paginile unui cotidian, sare, ca din joben, un scriitor care-a stat mult şi s-a uitat cum plouă şi-a scris ce i-a trecut prin cap despre ce a văzut. „Ploaia înviorează mirosurile din natură şi răscoleşte miresmele de mucegai.” „Toate se usucă şi pier, în timp ce ploaia rămâne, mai tare decât platina sau diamantul.” „Au loc mai multe războaie în ţările sărace în precipitaţii.” (cică soldaţii ar fi pasionaţi de soare – de-aia o fi distracţie în Afganistan!) În fine, Page le-mbină şi combină până când pare că epuizează toate situaţiile în care s-ar putea spune ceva despre ploaie. Ploaia care ne spală, care revigorează natura, care încetineşte viteza gloanţelor etc.

Nu ştiu dacă nu cumva, adoptând aceeaşi tactică, ai putea scrie „Despre melci”, „Despre  zâmbet” sau „Despre zahăr”, cu variantele „Despre melcii fără cochilii”, „Despre zâmbetul maliţios” sau „Despre zahărul brun”. E genul de cărticică în care autorul „se dă” deştept (şi chiar e, pe alocuri). De făcut cadou pe caniculă.

„Se cuvine să comentăm această noţiune de timp frumos. Este înalt şi blond, şi are ochii albaştri. Nu trebuie să ne fie teamă să recunoaştem: e din rasa ariană. Iată încă un semn de nazificare a minţilor.”

„Soarele destinde şi linişteşte. Ploaia induce un joc existenţial.”

„Nu va fi niciun divorţ. Soţie credincioasă, ploaia e cu noi pretutindeni. La capătul zilelor, o regăsim în picăturile din perfuzia de la spital.”

Martin Page, „Despre ploaie”, Editura Humanitas, 2007

Citeşte şi:

0 comentarii la „„Picăturile au exact formă de spermatozoizi””

  1. are și petru creția 2 carti – norii și oglinzile – in care epuizeaza eseistico- poetic cele 2 lucruri din viata noastra. cred ca sunt mai bune decat asta a lui page. sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *