„Novecento”, de Alessandro Baricco

  •  
  •  
  •  
  •  

Povestea lui Boodmann T.D. Lemon Novecento e cunoscută din filmul The Legend of 1900. Totuşi, văzând prima dată filmul, am fost mirat de cât de micuţă (doar ca număr de pagini, 80) e cartea pe care s-a bazat. Acum, nu ştiu ce arată mai bine. Mi-au plăcut amândouă. Iniţial, filmul, pentru subiect şi mod de redare, apoi cartea, datorită muzicalităţii, pe care am regăsit-o la Baricco, după minunatul volum O poveste. Citind despre cum scrie Baricco, nu mă gândesc decât la Murakami (Haruki): „Mai întâi ascult. Ceea ce scriu este legat de sunetul italienesc al cuvintelor, de ritmul frazei italieneşti, şi asta mă face adeseori să aleg muzicalitatea chiar în defavoarea exactitudinii. Cu urechea mă asigur că sonoritatea e corectă. Se poate scrie o întreagă simfonie romanescă cu diapazon în mână.” Jazz, jazz, jazz, ar spune Haruki…

Altfel, Novecento s-a născut pe vapor, n-are de gând să-l părăsească niciodată – „Pământul, ăla e un vapor prea mare pentru mine. E o călătorie prea lungă. E o femeie prea frumoasă. E un parfum prea tare. E o muzică pe care nu ştiu s-o cânt. Iertaţi-mă. Dar eu n-o să cobor.” – şi cântă dumnezeieşte la pian: „muzica pe care dansează Dumnezeu când nu-l vede nimeni: ragtime” „sau muzica pe care-ar dansa Dumnezeu de-ar fi fost să fie negru”. Muzica îl transpune pe Novecento într-o altă lume, lumea în care n-a călcat niciodată decât cu imaginaţia: „Astăzi am ajuns într-o ţară splendidă, femeile aveau părul parfumat, era lumină peste tot şi mulţi tigri.

Cred că fiecare dintre noi conţine un sâmbure de Novecento, acel eu care are vaporul lui, de pe care n-ar pleca niciodată. Acel Novecento trăieşte din imaginaţie şi din poveştile pe care le creează prin forţa ei. „Nu eşti terminat cu adevărat cât timp ai o poveste a ta interesantă, şi pe cineva căruia să i-o spui.” Nu e rău să ai în tine un pic de Novecento. E rău să nu-l ai nici pe Novecento şi nici o poveste de spus. Atunci eşti terminat.

Alessandro Baricco, „Novecento”, Editura Humanitas, 2002

Citeşte şi:

0 comentarii la „„Novecento”, de Alessandro Baricco”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *