10.000 de euro pentru autorul celui mai bun roman din 2011

 •  
 •  
 •  
 •  

Dacă nu aţi aflat: există o Asociaţie – Casa de Cultură – şi un premiu – Augustin Frăţilă – pe care această Asociaţie îl acordă celui mai bun roman al anului 2011. Valoarea premiului, 10.000 de euro, poate asigura, măcar pentru o perioadă, liniştea financiară a unui scriitor.

Premiul se acordă astfel: în primă fază, juriul de specialitate, format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache, alege cinci romane. Vom cunoaşte titlurile respective pe 8 octombrie. Apoi, între 10 octombrie şi 2 noiembrie, 20 de bloggeri, între care şi eu, vor acorda note de la 1 la 5 fiecărui roman selectat de juriul de specialitate. Suma notelor va da ierarhia finală, iar câştigătorul va fi anunţat pe 7 noiembrie, cu prilejul unei ceremonii care va avea loc la Hotelul Intercontinental, Bucureşti.

Iniţiativa, fără precedent în România, mi se pare extraordinară. Şi este de amirat faptul că nişte amatori care citesc şi scriu despre ce citesc sunt implicaţi în aşa ceva. Sunt fericit să mă număr printre aceşti amatori şi le promit celor care citesc blogul C.P. că, în notarea mea, voi fi cât de obiectiv voi putea. De fapt, îmi voi justifica alegerea aici, pe blog. Altfel, vă invit să citiţi mai multe despre premiu pe site-ul Asociaţiei Casa de Cultură – aici şi să urmăriţi desfăşurarea etapelor.

Citeşte şi:

6 comentarii la „10.000 de euro pentru autorul celui mai bun roman din 2011”

 1. Foarte buna initiativa. Pe de alta parte, cei 20 de bloggeri sunt foarte diferiti, eu personal nu as fi incredintat misiunea asta cuiva care abia daca aminteste de cate o carte pe blogul personal si, cand acest lucru se intampla, este vorba de Fifty shades…ok, poate par cam rautacioasa, dar asta e parerea mea personala, mi-o asum. Noroc ca sunt si bloggeri intr-adevar interesati de subiect, sper ca votul lor sa fie determinant. De-abia astept sa vad nominalizarile, o sa profit de ocazie sa citesc si eu cartile pentru a-mi face o idee despre fiiecare.

   1. De acord cu diversitatea, dar cam jumatate dintrei cei 20 nu corespund nicicum descrierii de “ciititorii activi în mediul online”- cum scrie in prezentarea premiului.

  1. @Maria
   Probabil la editia viitoare organizatorii vor fi mai atenti in privinta selectiei juriului. Eu daca m-as chinui de o luna sa citesc o carte (care totusi nu se cheama “Razboi si pace” sau “Fratii Karamazov”, desi cu astea doua sigur nu e un chin in ciuda grosimii), cred ca as renunta la cartea aia. Sau as bea o cafea. Ori eu, ori cartea. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *